Keti Koti

Op maandag 1 juli waren een deel van de fractie en een deel van het bestuur van Stadspartij PLOP aanwezig bij de viering van Keti Koti. De herdenking van de onmenselijke handelingen en vernederingen tegen de tot slaaf gemaakten en de viering van de officiële afschaffing van de slavernij.

Naast toespraken van Ingrid  Redan (voorzitter van het Comité 30 juni/1 juli), Fleur Graper (staatssecretaris Cultuur en Media), en Jetta Kleinsma (Commissaris van de Koning in Drenthe), werd een presentatie gegeven door onderzoeker Niek Hemmen. Hij doet in opdracht van de provincie Drenthe in het Drents Archief historisch onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Drenthe.

En daarvan heeft hij er ontluisterend veel gevonden, en het blijkt dat er ontstellend veel Drentse notabelen destijds op éen of andere wijze actief met slavernij zijn bezig geweest en er hun fortuin mee hebben vergaard. Het onderzoek is naar verwachting aan het eind van dit jaar gereed.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16632584/onderzoek-drentse-banden-met-slavernijverleden-schokkend-om-te-lezen

Stadspartij PLOP vindt dat deze herdenking en viering, maar zeker ook het historisch onderzoek, van belang zijn voor de toekomst van onze samenleving. De erkenning van de fouten uit het verleden en van de ongelooflijke impact die dit heeft gehad en nog steeds heeft op de levens van de tot slaaf gemaakten en hun nazaten, de viering van de afschaffing van de slavernij en ook het historisch onderzoek zijn slechts een eerste stap in de bestrijding van het institutionele racisme en het alledaags racisme en de alledaagse discriminatie waar velen nog dagelijks mee te maken hebben. En zolang dat bestaat kan van een rechtvaardige samenleving geen sprake zijn.

“In Assen kan je verschillend zijn. Wij tolereren niet dat aan dat recht op jezelf zijn wordt getornd.” (Verkiezingsprogramma 2022-2026)

 

IMG 20240701 WA0000      IMG 20240701 WA0001

 

IMG 20240701 WA0002    IMG 20240701 WA0003

 

IMG 20240701 WA0005

Foto's: H. Smit

Ook een  voor Assen?