Kaderbrief 2024 - moties en amendementen

Voorzitter, het zijn drukke tijden geweest de afgelopen paar weken. Begrijpelijk dus dat moties en amendementen wat laat wordt ingediend. Maar het gevolg is dat je als fractie amper of soms geen tijd meer hebt nader onderzoek te doen of er met elkaar goed over te spreken.
Dat gezegd hebbende, hebben wij binnen onze mogelijkheden een ander gewogen en beoordeeld.

Asielzoekers (tegen)
Hoewel de sympathie er vanaf druipt, zijn er ons inziens teveel bezwaren tegen deze motie. Het voor het hoger beroep uitlopen dat moeten wij een al druk bezette organisatie niet aan willen doen. En wij gaan toch niet zelf bepalen wie er kansrijk is.
(Als we naar de statushouders kijken, heerst er veel werkloosheid. Om dan asielzoekers op dit soort vacatures te plaatsen, is vreemd.
Er ontstaat sowieso een rare situaties op de arbeidsmarkt.
Je loon inleveren bij het COA
Ruim onder je niveau gaan werken betekent veelal dat je daar ook niet uit komt.)

Disc Golf. (tegen)
Deze motie komt voor ons over als een poging om met zo’n Disc een “hole in One” te gooien, terwijl dit feitelijk onmogelijk is. Het is overigens een prima idee om de geïnteresseerden in gesprek te laten gaan met de organisatie en het college. Om te zien wat wel een geschikte plek is in Assen.

Steenbreek (tegen)
We hebben de wethouder gehoord die aangeeft dat Steenbreek een plek heeft in de groenvisie die we in september gaan bespreken. Dat lijkt ons een prima moment om er met elkaar over te spreken. Nu nog een budget voor 2023 beschikbaat te stellen, zien wij niet als passend.
(nog maar even zien hoe de indieners en de wethouder om willen gaan met de wens om ook dit jaar nog geld vrij te maken)(bovendien, je kan je ook afvragen of de vorm van Steenbreek inmiddels of voor een poosje, niet anders kan. Bijvoorbeeld vooral communicatief gericht)

Pilot gewoon geld (tegen)
Of het een goed idee is om de bijstand te verhogen? Zeker. Graag zelfs. Maar daar gaan wij niet over als gemeente.
Het klinkt ergens ook als gratis geld voor een select gezelschap. Hoe dat gezelschap wordt geselecteerd blijft even onduidelijk.
Daarnaast, een pilot klinkt mooi, maar het geeft ook een verplichting. Want ga je na afloop zeggen “fijn dat u heeft meegedaan, maar die extra 150 euro die stopt met ingang van volgende maand”?
Zo werkt het niet.
Tot slot, het experiment wordt al in 3 gemeenten uitgevoerd.

Ravijn (voor)
Meer dan zorgelijk dat ravijn. De situatie waarin Den Haag ons momenteel laat bungelen met een demissionair kabinet, vinden wij ernstig. Als mede indiener van deze motie, laten ook wij weten dat het hierin tijd is om je als gemeente uit te spreken.

Amendement toeristenbelasting (tegen)
In 2019 zijn wij tegen die belachelijke verhoging van de toeristenbelasting geweest. Het amendement verandert dit niet. Het amendement zorgt er slechts voor dat die belachelijke verhoging wordt uitgesmeerd over het hele jaar, met als bijvangst nog meer geld te innen.

(Fractievoorzitter Henk Santing tijdens de raadsvergadering van 20 juli 2023)

Ook een  voor Assen?