Bestemmingsplan Binnenstad Noord Oost

Met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van de binnenstad is de gemeente verrast door bouwontwikkelingen die niet in het beeld pasten dat de gemeente voor ogen had. Een voorbereidend besluit eind 2020, dat daar beperkingen aan oplegt, moet opgevolgd worden door een definitief bestemmingsplan. Dat voorstel werd besproken in de raadsvergadering van 17 februari 2022.

In de binnenstadvisie wil het college het kernwinkelgebied verkleinen. Daar kijkt PLOP anders tegenaan. Er resteert zo een veel te klein winkel- en horecagebied . Ook in het bestemmingsplan Binnenstad Noord Oost zit winkelgebied. Daar wordt in dit plan gelukkig genuanceerd mee omgegaan. De Gedempte Singel blijft kernwinkelgebied. Voor de Oude Straat, Nieuwe Huizen en Rolderstraat geldt dat alleen bij grote leegstand én afstemming met de hele straat, het mogelijk kan zijn om op de begane grond tot bewoning over te gaan. Daarmee hebben deze straten een goede kans hun huidige winkelfunctie te behouden. En dat is goed voor de stad, vindt PLOP.

Echter, voor een groot stuk van de Ceresstraat mag bij het leegkomen van een winkel wel bewoning worden doorgevoerd, met als enige voorwaarde een melding bij de gemeente. PLOP ziet dat anders. Want de Ceresstraat is juist een mooie verbinding tussen Koopmansplein en het Ceresplein / de Triade. Zeker als het Forum Noord gesloopt is en het V&D-pand vernieuwd.

Om de Ceresstraat dezelfde status te geven als de Oude Straat, Nieuwe Huizen en Rolderstraat hebben we een amendement ingediend. Het is per slot de poging waard om de Asser binnenstad nog enige stadse omvang te geven.

Een kleine wijziging, die de komende jaren niets van de collegeplannen in de weg staat. Maar het mocht niet baten. College ambitie gaat wederom boven het belang van de stad.

Aangezien de rest van het plan ook voor ons in het belang van de stad is, hebben wij uiteindelijk wel met het plan ingestemd.

Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij PLOP

Ook een  voor Assen?