Woonvisie 2021-2025 (tweede consulterende behandeling)

Voorzitter,

Een woonvisie is natuurlijk veel meer dan cijfers. Daarvan zien we diverse ontwikkelingen waar wij voor een deel in de eerste bespreking in februari al aandacht hebben gegeven. Maar die cijfers die zijn uiteindelijk wel cruciaal voor de ambities in deze visies. Of beter gezegd, het gebrek aan visie en ambitie.

Om te beginnen hebben we die marktonderzoeken die een inschatting doen van de vraag naar woningen. Dit heilig verklaren zoals het college doet, is de makkelijkste weg. Je stemt dat af binnen die Regio Groningen-Assen en daarna hoef je je alleen nog maar met de invulling bezig te houden.

Maar wat is de waarde van die cijfers na deze bijzondere jaren ook. De huizenmarkt is volledig losgeslagen door vooral ook de bedroevende woningbouw uit het afgelopen decennium. En met corona is het thuiswerken ineens normaal geworden. En dat vaak aan de keukentafel. Daarbij ziet de Randstad tegenwoordig ook kansen op de Noordelijke woningmarkt.
Alleen daarom al is een hogere ambitie zo raar nog niet.

Naast die cijfers zou je toch ook een eigen visie en ambitie kunnen hebben.
In ruimere zin invulling geven aan de regionale behoefte is zeer passend. Met onze “Ontspannen Stedelijkheid” en goede verbinding met de regio heeft Assen een goed profiel. En daar wordt Assen in de breedte ook sterker van.
En neem nou die jongeren die Assen tot op heden de rug toekeren. Die singles en stellen een woning kunnen bieden zou toch ook een broodnodige impuls voor Assen zijn. Met die onzekere arbeidsmarkt met nul-uren contracten is er zeker een behoefte aan goedkope huur en koop.

Dat brengt me naar de cijfers van die sociale woningbouw. Weer het marktonderzoek is leidend en dat leidt tot 525 tot 625 sociale woningen in de getoonde ambitie. Dat is ruim 20% terwijl ons beleid tot 30% is.
Om dit even in cijfer-perspectief te zetten. Met een taakstelling van 46 woningen voor statushouders in 2019 en 2020 is alleen deze vraag al 460 woningen in 10 jaar. Wat blijft er dan nog over van als je dit afzet tegen die huidige ambitie aan te bouwen sociale woningen?

Het mag duidelijk zijn voorzitter, voor Stadspartij Plop moet de ambitie in deze woonvisie omhoog. Zowel de totale ambitie als het aandeel aan sociale woningbouw.
Het wordt tijd voor een eigen visie in Assen.

Tot slot nog een punt van zorg voorzitter.
We zien de ambitie voor woningen in de binnenstad. En in die binnenstadvisie zien we vooral versmalling van straten en heel veel hoogbouw. Ook met wat extra groen wordt daar die binnenstad niet aantrekkelijker van. Niet voor die zo gewenste bezoekers en ook niet voor de Assenaar.

Tot zover


Fractievoorzitter Henk Santing tijdens de consulterende raadsbijeenkomst van 8 april 2021

Ook een  voor Assen?