Investeringen team Handhaving

In het raadsvoorstel “Innovatieve investeringen voor het team Handhaving”, lezen we o.a. dat er een aantal verbeterpunten naar voren zijn gekomen, n.l.:

1.   Verbeteren van de efficiency.

2.   Stabiliseren van de kwaliteit van de medewerker en het team.

3.   Inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen, zodat er effectiever gewerkt kan worden.

Punt 1 en 3 lijken ons heel logisch, een continu proces.

Maar wij fronsen onze wenkbrauwen waar het gaat om het stabiliseren van de kwaliteit van de medewerkers. Moeten we er juist niet voor zorgen dat hier niet gestabiliseerd wordt, maar dat de kwaliteitseisen opgeschroefd worden?

De medewerkers zullen uitgerust worden met o.a. portofoon, handboeien en wapenstok, want BOA’s zullen niet meer uitsluitend in koppels, maar ook alleen opereren en dat vraagt om extra veiligheidseisen!

De portofoon lijkt ons onmisbaar, net als een bodycam, maar een wapenstok, handboeien? Nee.

En dat dit in lijn is met de VNG-visie: “Handhaver 2020: sterk in de openbare ruimte” is mooi, maar is het niet beter om deze mensen ten eerste niet alleen de straat op te sturen, maar ten alle tijden met een collega!

Alleen lopen levert voor deze medewerkers veel meer risico op, wat niet afgewend wordt door boeien of wapenstok! Niemand naast je die evt kan helpen of corrigeren, als iets uit de hand dreigt te lopen!

Dit maakt deze toch al kwetsbare groep, nog kwetsbaarder! En vragen we, op deze manier, niet veel teveel van deze mensen?

Deze medewerkers verdienen volgens Stadspartij PLOP ondersteuning in, bv, vormen van coaching, scholing, weerbaarheid, communicatietraining!

Meer dan uitrusten met geweldsmiddelen!

 En dan de segways!! We lezen dat er twee worden aangeschaft! Kosten €55.000!!! En, oh ja, er zijn zeker voordelen: sneller op-en afstappen, dus meer tijd voor controle. De bestuurder staat hoger en kan dus sneller zien of en waar iets aan de hand is!

Maar de vraag die bij ons opkomt: “Wegen de kosten op tegen de baten?”

En in Assen misschien alleen nuttig tijdens de TT-week en dan ook nog niet eens tijdens de vrijdag- en zaterdagnacht! Ziet u het voor u?

Laten we ons zelf, alsjeblieft, niet groter maken dan we zijn!!!

Lia de Ruiter tijdens de raadsvergadering van 15 februari 2018

Ook een  voor Assen?