Motie Kernwapenverdrag

Waar gaat het over?

De Verenigde Naties hebben in 2017 een verdrag opgesteld waarin kernwapens verboden worden. Nederland heeft dit nog niet ondertekend en bekrachtigd (geratificeerd). Die traagheid komt wel vaker voor.
GL vindt het nodig om de gemeente Assen aan de regering te laten blijken dat ze dat nu toch maar eens moeten gaan doen. Dit door als Assen ook een oproep hiertoe te ondertekenen.
Landelijke politiek op de lokale agenda zetten. Als Stadspartij vindt PLOP dat bijna altijd ongepast. Zoals ook nu. Regel dat gewoon in Den Haag.

Henk Santing
fractievoorzitter Stadspartij PLOP

 

Bijdrage PLOP over GL-motie Kernwapenverdrag, raadsvergadering 1 juli 2021

 

Voorzitter,


Ik herinner me nog het ritje in mijn rode lelijke eendje naar Amsterdam. Op weg naar de antikernwapendemonstratie op het Museumplein. Het is 21 november 1981.
Je zo uitspreken over zoiets fundamenteels helpt.
Ook al liet de Nederlandse regering zich er niet door leiden. Die NAVO Kruisraketten werden gewoon in Nederland geplaatst.

Voorzitter,
Vandaag zijn we bijna 40 jaar verder en zie waar we nu staan.
Er is al sinds 2017 een VN kernwapenverbod. Mooi toch!
Dat Nederland niet zo snel is met ondertekenen en ratificeren van VN verdragen is geen nieuws. Daar gaat vaker de nodige jaren overheen.
Maar om daar nu het moderne GL demonstreren van een gemeentelijke motie voor in te zetten, gaat ons wat te ver.
Wellicht is het een suggestie dat GL dit meeneemt naar die onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet. U en de PvdA denken daar hetzelfde over, dus dat gaat u vast binnenhalen.

Tot zover

 

En hoewel meer partijen zo’n motie hier niet thuis vinden horen, werd daar dan toch nog voor gestemd. De motie is aangenomen (21 stemmen voor en 10 (PLOP, VVD, CDA) tegen).

Ook een  voor Assen?