Omgevingsvisie (eerste consulterende behandeling)

Voorzitter,

In deze omgevingsvisie wordt een doorkijk gegeven naar de toekomst van Assen. Een soort dromerige beeld met realistisch gehalte.
Bij zo’n beeld hoort ook een zonnig gevoel, dat van een heldere blauwe lucht waarin Assen er optimistisch bij ligt. Maar voorzitter in deze omgevingsvisie zien we Assen vooral bedekt met een groene waas. Een groene deken van de groene ambitie van dit college.

Dat begint al met dat eerste richting gevende principe. “Groene Stad” is niet goed genoeg. Het moet “De Groene Stad van het Noorden” zijn.
De auto wordt niet alleen uit de binnenstad verwijderd. Ook in de wijken moet het een stuk minder vindt dit college. Meer plek voor groen. Notabene deelauto’s worden gestimuleerd. Het “wij weten wat goed voor u is” tiert welig in de groene plannen van dit college.
En dan heeft het college ook nog bedacht dat de gemeente Assen zich gaat toeleggen op kringlooplandbouw. De gebieden zijn reeds aangewezen in deze visie. Zich niets aantrekkend van de reuring over het voortrekken van die Herenboeren, gaat dit college haar andere strategische grondbezit alleen nog beschikbaar stellen voor kringlooplandbouw. Dit onzalige plan gaat echt de schaamte voorbij.

Voorzitter, nog enkele andere punten die wat Stadspartij Plop wat nadruk zouden verdienen in deze omgevingsvisie.
Het Asser Sportakkoord mag wel een plek hebben. Het is de basis en opmaat naar meer sport en bewegen in het komende decennium.
Speelplekken worden benoemd. Maar het streven naar enkele bijzondere, zoals bijvoorbeeld zo’n Pumptrack, zou ook zeker de Asser jeugd aanspreken.
De tijd dat de jeugd graag in Assen blijft, is welhaast voorbij. Investeren in middelbaar en hoger onderwijs moet daarom. Ook de voorzieningen voor jeugd moeten meer en sterker worden. En huisvesting, aantrekkelijk voor de singles en de jonge stellen.
De trend van meer thuiswonende ouderen zet door. De binnenstad moet ook voor hen bereikbaar zijn. Aandacht voor het vervoer is daarom nodig. Wellicht kleinschalig en openbaar.
De regio functie van Assen is steeds beperkter geworden en inmiddels ook geen vanzelfsprekendheid meer. Dat vergt meer dan een compacte binnenstad.

Voorzitter.
Ontspannen stedelijkheid klinkt nog niet eens zo gek. Maar Assen heeft toch wat klappen gehad de afgelopen jaren. Financieel door dat sociale domein. En in imago met dat weren van de gasten door oplopende parkeertarieven, TT-toeristentaks en het debacle rond dat Outletcentrum.
Laten we niet de volgende fout maken door vooral in onszelf te keren. Zoals in deze visie gebeurt met vooral focus op die groene deken over Assen heen.
Ontspannen stedelijkheid is prima. Maar dat graag in een welkome stad met smoel.

Tot zover

 

Fractievoorzitter Henk Santing in de consulterende raadsbijeenkomst van donderdag 8 april 2021

Ook een  voor Assen?