Verduurzaming door uitbreiding van zonnepanelen op 5 gemeentelijke panden

Voorzitter,

Dit voorstel tot uitbreiding van de zonnepanelen op 5 gemeentelijke panden, is een mooie volgende stap in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Stadspartij Plop is er blij mee.

De financiële onderbouwing wordt gevonden in de landelijke Subsidie Duurzame Energie, de lagere energielasten en de minder af te nemen Garanties van Oorsprong. Hoe zich dat precies tot elkaar verhoudt, blijft helaas wat onzichtbaar.
Maar voorzitter, wat ons de afgelopen tijd triggerde, was vooral de rol van de Garanties van Oorsprong. Zoals ook in dit voorstel weer.

Wij hebben daarom technische vragen hierover gesteld waarvan het antwoord deel uitmaakt van de raadstukken hier. Een op het eerste gezicht complex geheel, doch zeer helder uitgelegd. Onze dank daarvoor.

De belangrijkste constatering uit deze beantwoording, is dát we die Garanties van Oorsprong al geruime tijd hebben. We kopen ze al een aantal jaren, zoals ook uit een brief van het college uit 2016 blijkt. Vandaar ook dat ze die bijzondere rol spelen bij investeringsbeslissingen, zoals bijvoorbeeld bij het voorliggende voorstel.
Tegelijk zou je hebben kunnen denken, zeker als nieuwkomer in deze raad, die Garanties van Oorsprong gaan we als Assen pas in 2030 aanschaffen. Namelijk, tegen de tijd dat we het gemeentelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Omdat we in 2030 met het vastgoed CO2 neutraal willen zijn.

Voorzitter,
Die laatste gedachte, aanschaf pas in 2030, vindt Stadspartij Plop eigenlijk een prima werkbare vorm.
Dat betekent wel dat we als Assen op onze schreden zouden terugkeren.
Maar tijden veranderen. Als gemeente investeren we al ruim in verduurzaming. Onlangs nog met het besluit om de Marsdijkhal te verduurzamen. En nu dus die uitbreiding van zonnepanelen. De komende jaren gaan we verder met onze verduurzaming.
En niet onbelangrijk, we hebben als Assen ook een financiële opgave in het herstelplan te vervullen. Dan helpt het als we een jaarlijkse besparing van zo’n 70.000 euro weten te realiseren door geen Garanties van Oorsprong meer aan te schaffen. We kunnen daar dit jaar nog mee beginnen.

Voorzitter, deze suggestie wil Stadspartij Plop aan het college meegeven als onderdeel voor het herstelplan.

Tot zover

Henk Santing tijdens de raadsvergadering van 12 maart 2020

 

Ook een  voor Assen?