Veemarktterrein uitvoeringskrediet

Ik vertel u niets nieuws, als ik zeg dat de transformatie van het Veemarktterrein nooit op ons prioriteitenlijstje heeft gestaan. Echter nu het terrein stukje bij beetje ontdaan is van zijn, door ons beoogde, functie heeft het geen nut te blijven kniezen. Met in het achterhoofd de wetenschap dat zonder onze college-inbreng het hele terrein was volgebouwd blijft het glas dan toch halfvol! Vandaar onze, toch wel enigszins verrassend, positieve reactie op de vorig jaar voorgelegde plannen. Nu, bijna een jaar later, lijkt het erop dat de verwezenlijking van een deel van het project aanstaande is.

Het nu voorliggende voorstel roept toch nog wel enige vragen op bij de PLOP-fractie.

Te beginnen bij het feit dat vorig jaar gesteld werd dat woningbouw aan de noordkant uitbreiding van het evenementenplein naar de zuidkant tot gevolg zou hebben. Echter dat dit niet gepaard zou gaan met oppervlakte-verlies. Nu gekozen wordt voor een plein met een groene uitstraling (wat overigens onze goedkeuring kan wegdragen) blijkt dat uitwijken naar aanliggende straten tijdens de TT nodig is. Dit wordt goedgepraat door te stellen dat zo de verbinding met de binnenstad nog meer gestalte krijgt. Echter wij denken dat het College hier wel heel makkelijk voorbij gaat aan de gevolgen voor de doorstroming van verkeer in dit deel van de stad. Graag hierop een reactie.

In het verlengde hiervan vragen wij ons af of er al een oplossing is gevonden voor het, tijdens de TT week, wegvallen van de parkeerplaatsen van de (toekomstige) bewoners van de Abel Tasmanflat.

Dan de omgekeerde volgorde van ontwikkeling. Er werd vorig jaar gesteld dat woningbouw (initiatief ontwikkelaar) verplaatsing/herinrichting van het evenemententerrein tot gevolg zou hebben en de gemeente zodoende op kosten zou jagen. Nu gaan WIJ beginnen, terwijl de overeenkomst met de ontwikkelaar nog niet eens is ondertekend. Vreemde gang van zaken. Wat zijn de eventuele risico’s als er onverhoopt toch nog een kink in de kabel komt ?

Tot slot nog een vraag over de Yume exploitant. U wilt/kunt niet voldoen aan zijn wens om tot verkoop van een deel van het terrein over te gaan. Technische vraag van de VVD leert dat u nog in onderhandeling bent. Waarover?

Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 1 juni 2017

Ook een  voor Assen?