Samen werken aan een krachtige binnenstad

Voorzitter, 


Mijn fractie is enthousiast over het elan waarmee de totstandkoming van dit document gepaard gaat. Iets wat ook duidelijk bleek uit de bevlogenheid van de partners die ons onlangs tijdens een informerende raadsvergadering meenamen in het gelopen traject en de uitkomsten ervan. We hopen ook van ganser harte dat dit enthousiasme zich uitbreidt tot die ondernemers en bewoners in de binnenstad, die op welke wijze dan ook niet betrokken waren bij de totstandkoming maar dat wel zullen zijn bij de verdere planvorming en uitvoering. Ook op dit vlak moet gelden ”niemand tussen wal en schip”. 

Wat kanttekeningen/wensen/bedenkingen hebben we uiteraard wel. 

Uw college herkent zich in het DNA van Assen als comfortable familiestad. Ik zal hier de term, die binnen mijn fractie aan deze kwalificatie is gegeven, niet herhalen maar wil er wel op wijzen dat Assen toch veel meer is en kan zijn dan een familiestad. Hoe belangrijk familie voor velen ook is, de focus moet daarnaast dus ook echt gericht zijn op alle andere doelgroepen, activiteiten, toestanden, die (even) zonder familie worden gedaan. Speciale aandacht vragen we daarbij voor de jongeren, die niet uit Assen wegtrekken om te studeren, maar hier blijven leren, werken, ondernemen en wonen. Hun behoeften zijn ook voor de binnenstad van belang, want wie de jeugd heeft…… We zijn dus benieuwd naar de te voeren “Jongerencampagne”.  

Assen als gastvrije binnenstad. Dat betekent voor ons een aantal dingen. De basisbegrippen schoon, heel en veilig staan natuurlijk voorop. Toegankelijkheid is een ander punt. Bij de (her)inrichting zal nadrukkelijk rekening moeten worden gehouden met die toegankelijkheid, nog boven het visuele aspect. 

Nog een heel belangrijk punt hier, ook genoemd in de visie zelf, is het parkeerbeleid. Dat blijkt door velen toch niet als uitnodigend of gastvrij te worden ervaren. De gemeente zou in deze een goede stap kunnen zetten door in elk geval gedeeltelijk aan de bezwaren tegemoet te komen. Wij willen daarom het betaald straatparkeren in de avonduren en op de zondagmiddag graag terugdraaien en roepen de andere fracties op ons hierin te ondersteunen. 

Binnen een compacte en vitale binnenstad neemt wonen een belangrijke plaats in. Er zijn al ondernemers actief bezig met het omvormen van leegstaande bedrijfspanden tot woningen, waarvoor hulde. Hier zijn vast meer mogelijkheden voor. Een tweede, zeker niet onbelangrijk aandachtspunt is in dit kader de begeleiding van de functieveranderingen, die nodig zullen zijn om te komen tot een compacter binnenstad.. Ondernemers kunnen niet de dupe worden van al dan niet gedwongen functieveranderingen, zoals die van winkelstraat naar aanloopstraat., vooral niet waar al sprake is van goede initiatieven die een verbetering van de oude situatie inhouden. De Rolderstraat is hiervan een goed voorbeeld. 

Voorzitter, Rome is niet in één dag gebouwd. De gezamenlijke inspanningen voor onze binnenstad zullen ook tijd vergen. Lange adem, is al genoemd. De gemeente zelf zal voor verschillende rollen komen te staan. Investeerder, regisseur, initiator, facilitator. Onze wens is dat we niet alles laten aankomen op die lange adem, maar dat de gemeente, zeker in de eerste drie rollen, ook gaat fungeren als aanjager.

Ook op korte termijn zijn er werkzaamheden en plannen die kunnen worden aangepakt en uitgevoerd. We denken hierbij aan het herinrichten van de (openbare) ruimte rond het Wapen van Drenthe, wat door prachtige initiatieven van de nieuwe eigenaren voortvarend wordt aangepakt en in de oude luister zal worden hersteld. Dat verdient een bijpassende omgeving en dat is iets waar de gemeente heel goed een rol of een aantal rollen in kan vervullen. Een tweede voorbeeld is het aanpakken van het Koopmansplein. Ondernemers rondom dit plein, zoals de uitbater van Lunchcafé Plein 10 –die met zijn eigen verbouwing al een impuls heeft gegeven aan de upgrading van dit deel van het centrum- hebben daar hele goede ideeën over. En wat ons betreft kan de aanpak van het Koopmansplein ook het weer overkappen van het Mercuriuscentrum omvatten. Over het verloren laten gaan van een echte publiekstrekker gesproken. 

Tot slot, voorzitter. Wij denken graag in kansen en mogelijkheden. Wij denken dat hier kansen en mogelijkheden liggen om ruimte te nemen en te geven om snelle en goede resultaten te boeken, en om daarmee alvast te werken aan de cultuuromslag die nodig is, ook bijvoorbeeld straks met de invoering van de nieuwe Omgevingswet. 

Er is nog veel werk aan de winkel (lees binnenstad), en daarom is ons motto: aan de slag!

Janna Booij tijdens de raadsvergadering van 1 juni 2017

Ook een  voor Assen?