Integraal Beleidsplan Armoede en Schuldhulpverlening - vervolg

Er is al veel gezegd over het beleidsplan dat voor ons ligt. En zoals we eerder al hebben aangegeven, is Stadspartij PLOP erg blij met de aandacht die er is voor die kinderen die opgroeien in armoede, 1800 maar liefst in Assen!

We moeten de vicieuze cirkel, armoede die van generatie op generatie wordt overgedragen, proberen te doorbreken! Dit is ook de mening van Marc Dullaert van Kids Rights n.a.v. de positie die Nederland inneemt op de ranglijst van kinderrechten wereldwijd. Nederland staat op de 15e plaats, onder een land als b.v. Thailand.

Stadspartij PLOP is van mening dat deze cirkel ook doorbroken kan worden door het aanpakken van onderwijsachterstanden en de problemen die daardoor ontstaan. We denken b.v. aan een zaterdagschool, zoals de Johan de Witt school in Den Haag dit heeft georganiseerd. Naast regulier onderwijs bieden zij ook de zaterdagschool aan, aan lln van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en volwassenen. Hier kunnen leerlingen ondersteuning krijgen bij het maken van huiswerk. Ondersteuning die ze veelal thuis niet krijgen. Misschien ook een idee voor Assen? Ook wordt er in Zuidoost Drenthe en delen van Groningen gewerkt aan een voorstel om  intergenerationele armoede aan te pakken. Tinten Welzijn neemt hierin het voortouw en gemeentes en provincie werken hierin samen. Ook Assen was hier aanwezig.

In het opiniërend blok, vorige week, hebben enkele partijen gewezen op het belang van werk in de strijd tegen armoede! Uiteraard is Stadspartij PLOP het hier volledig mee eens. Maar we kunnen de ogen niet sluiten voor het feit dat er voor groepen, zoals de langdurig werkelozen, gewoon geen betaald werk te vinden is. Deze groepen hebben we niet in beeld, terwijl het heel belangrijk is om te weten te komen welke hulp deze mensen zouden willen krijgen en wat zij nodig hebben om aan deze schijnbaar uitzichtloze situatie te ontsnappen.

Het lijkt ons daarom een goed idee om de Rekenkamercommissie te vragen hiernaar onderzoek te doen.


Lia de Ruiter tijdens de raadsvergadering van 18 mei 2017

Ook een  voor Assen?