IJsbaan Drenthe - open oproep aan statenleden en formateur


    
Aan:
Statenfracties provincie Drenthe
Formateur dhr.  P.H.  Snijders
Westerbrink 1
9405 BJ  Assen

Verspreiding middels griffier.
In afschrift aan pers.

Assen, 3 april  2015    


Zeer geachte dames, heren,

Generaties provinciegenoten zijn opgegroeid met het IJsstadion Drenthe. Sinds 1971 bezocht door duizenden bezoekers per week. Een ijsbaan in ons land die ertoe deed.  Wie herinnert zich niet het wereldkampioenschap in 1982 waar Hilbert van der Duim voor 30.000 toeschouwers de titel veroverde. Het jaarlijks terugkerende ijsspeedway spektakel, de Winter Triatlon, de Asser ijshockeyers die volle tribunes trokken, het kunstschaatsen. Maar niet minder belangrijk onze inwoners, groot en klein, die plezier beleefden aan het schaatsen.

In 1994 mocht  Johann Olav Koss het totaal vernieuwde en met zwembaden, fitness en sauna’s uitgebreide complex heropenen. Al snel bleek dat wij Drenten meer van het schaatsen zijn dan van het (subtropisch) zwemmen. Gevolg: binnen twee jaar was de droom uiteengespat en kreeg het complex een particuliere eigenaar. Een eigenaar met weinig affiniteit voor sport en de vermaarde Triantha IJshal werd onmiddellijk gesloten. Binnen 10 jaar na privatisering zal in maart 2016 ook de 400 meter baan worden geslachtofferd.

Inwoners van onze provincie zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo zijn Drenten niet. Twee u bekende alternatieven zijn er inmiddels ontwikkeld. Het zal u niet verbazen dat onze voorkeur uitgaat naar Assen. Een energieneutraal complex met 400 meter baan en ijshal geschikt voor onder andere ijsdansen, curling, ijshockey en shorttrack. Een initiatief dat, op de reactie van beide bonden afgaande, op onvoorwaardelijke steun van de  KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) en de NIJB (Nederlands IJshockey Bond) kan rekenen, en op de steun van diverse andere bonden en verenigingen. In principe kan hier het jaar rond ijs gelegd worden, wat uniek is in de wereld.

Naast het accommoderen van ijssporten is deze hal multifunctioneel en dus voor vele doeleinden geschikt.

Onze inwoners zijn enthousiast. Waar wij vanuit gaan is dat dit enthousiasme ook op u overslaat.
Er zijn tal van redenen op het terrein van gezondheid, bewegen, de schaatscultuur,  sport en topsport om een ijssportcomplex  voor de hoofdstad van Drenthe te behouden. Twee van deze accommodaties, zoals in Friesland, vragen we niet. Nul, en Drenthe als witte vlek op de nationale schaatskaart, daar wilt u ook niet voor verantwoordelijk zijn. Wij doen een beroep op u als provinciebestuurders.
U kunt het verschil maken. Waar een wil is, is een weg. Mogen wij op u rekenen?

Met sportieve groet,
Fractie Stadspartij Plop

Namens deze
Kees Boonzaaijer

Ook een  voor Assen?