Veiligheidsprogramma gemeente Assen

Slechts twee opmerkingen voorzitter,

In het Veiligheidsprogramma van de gemeente Assen missen wij het onderdeel discriminatie/antidiscriminatie. Bij de behandeling van het Regionaal Veiligheidsprogramma op 23 oktober vorig jaar is dezelfde opmerking door mij gemaakt. Eigenlijk is het een beetje vreemd aangezien alle gemeenten in het Noorden geld steken in een antidiscriminatievoorziening. Wat de verklaring daarvoor is laat zich slechts raden maar is niet bekend.

Als reactie gaf de toenmalige portefeuillehouder aan dat zij haar licht zou gaan opsteken bij de collega’s. Ze zou er nog op terugkomen. Meneer de portefeuillehouder is hier u wat van bekend? Stadspartij Plop vindt dit onderwerp dermate belangrijk dat het niet alleen opgenomen dient te worden in het regionaal veiligheidsplan maar zeker ook een plek verdient in het veiligheidsprogramma van de gemeente Assen. We missen dit in het veiligheidsprogramma van de gemeente. Graag vernemen we een reactie van de portefeuillehouder.

Ook vragen wij ons af waarom het verschijnsel van radicalisering en extremisme onder moslim jongeren in het gemeentelijk veiligheidsplan ontbreekt. In het regionaal veiligheidsplan werd hierover op geen enkele wijze woorden aan besteed. Het gemeentelijk veiligheidsplan dat min of meer een doorvertaling is van de regionale beleidsplan vertoont dezelfde omissie. Voorzitter wij doelen hiermee niet op de justitiële aanpak dan wel die van de informatie- en veiligheidsdiensten. Uiteraard kom je hier niet mee naar buiten en daar heeft Stadspartij Plop gezien de relevantie hiervan alle begrip voor. Wij vroegen ons wel af of op het terrein van preventie en deradicalisering activiteiten worden ontwikkeld al dan niet met andere partijen. En ons inziens behoort dit onderdeel wel degelijk een plek te krijgen in het gemeentelijk veiligheidsplan.

Noes Solisa tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 februari 2015

Ook een  voor Assen?