De Nieuwe Kolk. Verschuiving in de begroting

Wethouder U heeft ons geduld wel op de proef gesteld. Het lange wachten maakte dat de irritaties over zoveel onduidelijkheid hand over hand toenamen.
Heeft het wachten geloond?

Nou, de begeleidende brief heeft ons (en de DNK) weer een beetje lucht bezorgd. Niet dat onze bezwaren en zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, maar de visie geeft ons hoop voor de toekomst. De voorgestelde beweging gaat een kant op waarover wij ons binnen Stadspartij PLOP al in een eerder stadium hebben uitgesproken. De wisselwerking en synergie effecten tussen theater en bibliotheek, 2 partijen binnen de DNK die ieder een eigen ‘bestuursstijl’ hebben, kunnen versterkend en besparend werken.

Het feit dat het Drents Museum de helpende hand heeft uitgestoken naar het CBK zien wij als een positief signaal dat kan bijdragen tot een grotere overlevingskans voor deze DNK gebruiker!

Of dit alles alleen voldoende is om een meer ondernemende bedrijfscultuur te scheppen waag ik te betwijfelen, maar het is een aanzet naar een meer commerciële aanpak, zonder dat hiervoor derden ingehuurd hoeven te worden!

De noodzaak van een meer professioneel/commercieel aangestuurde organisatie behoeft geen betoog. Die is echt nodig om te voorkomen dat DNK niet in een vrije val beland als straks de ‘appels voor de dorst’ (reserves Essent en Weiersstraat e.o.)op geconsumeerd zijn. Dit moment lijkt ver weg, maar als de huidige onzekere financiële toestand niet drastisch verbetert komt de bodem sneller in het zicht dan beoogd.

De brief en de verdere verduidelijking van de situatie hebben er wel toe bijgedragen dat de fractie van Stadspartij PLOP de wens, om dit jaar al een nieuwe scan uit te laten voeren, heeft laten varen en wij ons conformeren aan het oorspronkelijke voornemen dit halverwege de huidige raadsperiode te doen.

 Heb ik nu nog enkele vragen aan de wethouder.

1e betreft de opmerking dat, om rondpompen van geld te beperken, er voor gekozen is de OZB aanslag niet door te belasten, maar de subsidie te verlagen. Echter bij herziening huurovereenkomsten volgt een nieuwe beoordeling. Wat is het effect hiervan!

2e is het effect van verpachting van de horeca al eens grondig doorberekend. Zo ja zijn deze cijfers beschikbaar?

3e Afgaande op de inhoud van de brief komt bij ons de vraag op wat de inbreng/toegevoegde waarde van Biblionet(als deels eigenaar van het complex) in dit geheel is? Zij worden genoemd bij de opsomming van gebruikers en daar houdt het mee op!

Tot slot. Met de door u voorgestelde ‘Vestzak/Broekzak oplossingen voor a. de aanpassing van de betrokken programmabudgetten via de Voorjaarsnota 2015 en b. de verschuiving van de OZB bijdrage stemmen wij in!

Kees Boonzaaijer tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 januari 2015

Ook een  voor Assen?