Uitvoeringskrediet Stadsboulevard Zuid en Derde kwartaalrapportage Florijnas

UITVOERINGSKREDIET STADSBOULEVARD ZUID

De PLOP-fractie kan zich vinden in de voorgestelde uitwerking van de visie  met betrekking tot de Stadsboulevard Zuid. Wij denken dat de grootste(engste) bottlenecks zijn verwijderd en er sprake is geweest van een langdurig traject met veel inspraakmogelijkheden, waaraan ruimschoots gehoor is gegeven. Een aantal eruit springende zaken wil graag even nader benoemen.

Door de kruising PortNatalweg/Pelikaanstraat van een ‘ovaaltonde’ te voorzien, wordt er op een creatieve wijze gehoor gegeven aan de grote wens van bewoners en andere belanghebbenden, om een maximaal aantal verkeersrichtingen mogelijk te maken!

Dan de aanpassingen om aan de grieven van de bewoners  van het Zuiderpark tegemoet  te komen. Het invoeren van de Groene Zone is niet nieuw, maar door tevens de snelheid van max. 70 km per uur naar 50 km per uur terug te brengen zal er ongetwijfeld een geluidsreductie plaatsvinden. (NB. Een door criticasters in de wandelgangen geopperde verhoging van de snelheid, die er voor moet zorgen dat het passeren van het gewraakte gebied sneller verloopt,  zal ongetwijfeld op minder bijval kunnen rekenen).  De PLOP-fractie gaat er vanuit dat de al genoemde snelheidsreducering in samenhang met het aanbrengen van een geluidsarme deklaag  voldoende zal zijn om aan de voorwaarden van de Wet Geluidshinder te voldoen.  Met bovenstaande aanpassingen en de toegezegde extra beplanting zijn wij van mening dat er voldoende ‘goed geluisterd’ is!

De opmerking  over de geplande aanleg van een ecoduiker op het wegtracé tussen Graswijk en de Haarweg  is wat ons betreft een ‘losse flodder’. De opmerking dat de passage wordt aangelegd als na reconstructie mocht blijken dat er voldoende budget beschikbaar maakt van de toezegging een ‘dooddoener’!

De fractie van Stadspartij-PLOP wacht de mededelingen rond de eventuele aanleg van een persleiding, voor de afwatering richting zuiveringsinstallatie, geduldig af. Wij verwachten dat dit nog wel enige voeten in de aarde zal hebben.
Ook willen wij van de wethouder horen, wat ons te wachten staat  als het doemscenario, als gemeld onder het kopje ‘Kanttekeningen/risico’s bewaarheid wordt. Ik doel hier op de eventuele gevolgen van het financieel vastleggen van dit deel van het programma FlorijnAs.
   
Tot slot de opmerking dat het ons goed doet te lezen dat de ‘Regio Groningen Assen’ weer een flinke duit in het zakje doet! Gevoelsmatige zitten we nog steeds in de plus, maar hierover kan de wethouder ons ongetwijfeld berichten. Als het nu niet is dan wel in een later stadium schriftelijk.

3e KWARTAALRAPPORTAGE 2014 FLORIJNAS

Goed 2 maanden terug hebben we al uitgebreid gesproken over de stand van zaken van de ontwikkelingen rond de FlorijnAs. Naast het feit dat al een groot deel meegenomen is in de Najaarsnota heeft ook  het korte kwartaal tot gevolg dat er niet zoveel nieuws te melden is.

Ik begin met de complimenten over te brengen voor het feit dat de rapportage weer meer elementen bevat die de leesbaarheid ten goede komen.

Een aantal onderdelen zijn gelukkig al weer achterhaald.
* Te beginnen bij de keuze voor de architect van het VO van het nieuwe stationsgebouw. De eerste indruk is dat het  een onderscheidend, open, fris en duurzaam ogend  bouwsel  wordt. Ook het voornemen  de oude overkappingsspanten te hergebruiken, om er nog een nostalgisch tintje aan te geven, spreekt de fractie van Stadspartij PLOP aan. Het feit dat er toch gekozen is  voor een ondergrondse fietsenstalling zal de openheid en uitstraling van het stationsgebied ongetwijfeld ten goede komen.
* Ook de fietsbruggen zijn met enige vertraging geplaatst. Minpuntje hierbij de klacht van om/aanwonenden dat geen terugkoppeling heeft plaatsgevonden over het uitstel en de reden hiervan.

Veel echte veranderingen zijn er niet te melden, maar ons oog viel wel op de mededeling dat er wat het Veemarktterrein betreft  aangegeven wordt dat de in het vorige rapport aangekondigde invulling van de ‘envelop’ aan de rand van het terrein is opgeschort. Met als reden dat men eerst de stedenbouwkundige invulling en de financiële invulling hiervan wil afwachten. Wethouder, wat wordt hier precies mee bedoeld?

Wij zijn slechts een beetje blij met de ingebruikname van de graansilo. ’t Is niet de aanzet  tot het door ons zo gewenste  ‘broeinest’  voor (amateur) kunst en cultuur , maar het zal ongetwijfeld voor een beetje meer levendigheid zorgen in dit gebied en daarnaast enig geld generen.  NB. PLOP vindt het wel jammer dat de eigenaar van snackbar de Havenkade het in het verleden gedane aanbod om zijn bedrijf voort  te zetten in de Graansilo niet heeft geaccepteerd. Had beide partijen veel ellende kunnen besparen!

Wat ons echte zorgen baart is het feit dat uitvoering van een toenemend aantal deelprojecten opgeschoven worden. Leeft bij u en de uitvoerders niet de angst dat ons dit binnen niet al te lange tijd op gaat breken? Deze zorgen, samen met de waarschuwingen bij verscheidene deelprojecten dat niet vaststaat of alle plannen wel uitgevoerd kunnen worden  als gevolg van geldgebrek, ervoor dat de PLOP fractie er niet gerust op is dat alles binnen de gestelde tijdslimiet tot een goed eind gebracht gaat worden.

Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 20 november 2014  

Ook een  voor Assen?