Motie Precarioheffing TT-week

Naar aanleiding van de perikelen rond en de verontwaardiging, bij de Asser horeca, over de absurde verhoging van de precariorechten tijdens de Asser TTweek, hebben Stadspartij PLOP en Groen Links de volgende motie ingediend:


MOTIE vreemd aan de orde

Assen, 13 februari 2014

Onderwerp: Verhoogde precarioheffing TT week

De gemeenteraad van Assen, in vergadering bijeen op 13 februari 2014,

Constaterende dat:

  • De aangekondigde verhoging van precarioheffing in de TT week veel onrust heeft veroorzaakt onder de horecaondernemers.
  • De ontstane onrust grotendeels toe te schrijven is aan de ondermaatse communicatie richting de betroffen horecaondernemers. Dit wordt ook onderschreven door de vertegenwoordigster van Koninklijke Horeca Nederland, die de partijen oproept weer met elkaar in gesprek te gaan.
  • De door de Gemeente Assen gehanteerde manier om de hoogte van de precarioheffing vast te stellen als volstrekt onacceptabel wordt afgewezen. (NB. Er is geen sprake van enige vorm van locatie- of omzetdifferentiatie)
  • De toezegging van wethouder Matthijsse, om zoveel mogelijk maatwerk te verrichten als mogelijke vorm van differentiatie, als onvoldoende wordt afgedaan.
  • Er als gevolg van de grote tegenstellingen een impasse is ontstaan tussen de Gemeente Assen/organisatie en de horecaondernemers, die een bedreiging vormt voor het doorgaan van de geplande festiviteiten in de TT week.

Overwegende dat:

  • Het ongenoegen groot is, maar er geen sprake is van onwil bij de horecaondernemers. Daar zij hebben aangegeven wel een bijdrage te willen leveren, maar een lagere instap te wensen.
  • Het hier toegepaste zgn. ‘Nijmeegse model’ van bijdragebepaling niet één op één  geïmplementeerd kan worden in Assen. Het betreft hier namelijk een doorontwikkeld model dat gedurende een langere periode is ontstaan. Daarnaast is de uitgangssituatie in Nijmegen anders. (meer Horeca, meer dagen en gegarandeerde bezoekersaantallen!) Wil men dus middels deze modus de horecabijdrage innen dan dient er eerst een gewenningsperiode in acht genomen te worden, in de hoop dat deze zal leiden tot de ‘Assense variant’ van het ‘Nijmeegse model’.  

Besluit:

  • Om de ontstane impasse te doorbreken door het College de opdracht te geven op zeer korte termijn om tafel te gaan met de Asser Horecaondernemers om tot een oplossing te komen.   


Namens de fracties van Stadspartij PLOP en Groen Links.
De motie werd mede-ondertekend door de fracties van de SP en Duut-Prent.

Ook een  voor Assen?