(ON)TEVREDENHEIDS-ONDERZOEK HORECA ASSEN M.B.T. PRECARIOHEFFING TT WEEK 2014

Dit door Stadspartij PLOP uitgevoerde onderzoek is ingegeven door de verontrustende geluiden vanuit de Asser Horeca. Na eerst een mislukte poging gewaagd te hebben om via het ‘Vragenhalfuur voor de Raad’ meer informatie bij de  verantwoordelijk wethouder los te krijgen, zijn wij zelf op onderzoek uit gegaan. Even ter herinnering! De PLOP-fractie heeft zich tijdens de begrotingsbehandelingen in november 2013 als enige partij uitgesproken tegen de aangekondigde exorbitante verhoging van de precarioheffing tijdens de TT week, omdat wij dit als een slecht signaal naar de Asser horeca toe zagen! Velen van hen staat het water in deze tijd toch al tot aan de lippen.

Vooruitlopend op de bijeenkomst van woensdag 5 februari a.s. van 12.30-14.00 uur in de raadszaal van het Stadhuis willen wij de verantwoordelijken graag de uitkomsten van ons onderzoek meegeven!

Om te beginnen de vermelding dat de deelnamebereidheid erg groot was, met als gevolg een enorme input.

Wij hebben 31 horecagelegenheden bezocht, waarvan het grootste deel aangesloten is bij de KHN (Koninklijke Horeca Nederland afd. Assen).

  • Eerste opvallende constatering is, dat vrijwel iedereen aangeeft niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming in een vroegtijdig stadium en zij dan ook(in negatieve zin) zeer verrast zijn over de plannen en de financiële consequenties ervan. Zij geven massaal aan zich, in deze, niet vertegenwoordigd te voelen door voorzitter van KHN afd. Assen, die de  toezegging tot een bijdrage namens de Asser horeca richting (gemeentelijke) organisatie heeft gedaan.
  • Op een 3-tal na, geven de ondernemers aan liever te kiezen voor een kleinschaligere opzet van de festiviteiten in de TT Week. Bij alle grote evenementen is er een teruggang in bezoekersaantallen te bespeuren en Assen denkt hier tegen beter weten in een uitzondering op te zijn!
  • De verontwaardiging over het ‘afpakken’ van de (broodnodige) extra inkomsten, die in de TT week normaler wijze gegenereerd worden, is groot. Hier volgen een aantal uitspraken die hierop duiden: “ Wij verzorgen 51 weken in het jaar het Asser horeca aanbod en dan wordt ons die ene week, die ons wat extra vlees op de botten geeft, afgepakt!”---“De inspanning weegt niet meer op tegen het rendement!”---“Belang van de ondernemers wordt ondergeschikt gemaakt aan de grootheidswaan van de gemeente!”---“Pak ons alstublieft deze week niet af!”---“Wij worden voor een voldongen feit gesteld en hebben geen keuze!”---“Het is helemaal geen ‘vetpot’ meer zoals  vroeger en om dit te bewijzen mogen ze er mijn boeken op na zien!”---“We hebben net als afgelopen jaar wel alle voorbereidingskosten, maar de strop, bij slecht weer, wordt nog veel groter met deze extra uitgaven erbij!”
  • En dan de eventuele gevolgen als het ‘doemscenario’ realiteit wordt! Alle ondernemers die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid van het ‘raamverkopen’ hebben aangegeven hiermee te zullen stoppen. Tegen de huidige voorgestelde condities zal het gros van de ondernemers geen gebruik maken van het terras, al dan niet gepaard gaande met tijdelijke sluiting van de zaak. Ook hier enkele kreten ter ondersteuning: “Ik wordt al woedend bij de gedachte dat, als ik niet meega in het verhaal, er een carrousel van een ander op ‘mijn terras’ geplaatst kan worden!”---“Om te voorkomen dat er ‘een vreemde’ voor mijn zaak komt te staan betaal ik desnoods de precariorechten, maar houd mijn zaak gesloten!”---“Ik gooi alleen de WC open voor vaste klanten!”---“Als we deze extra kosten moet maken zit er niets anders op deze door te berekenen naar de klanten toe!”---“We doen niet mee en dat bespaard me in ieder geval de personeelskosten die zo niet meer op te brengen zijn!”
  • Tot slot nog een aantal ietwat positievere opmerkingen. Er wordt bij een aantal ondernemers wel begrip getoond voor een eventuele bijdrage aan het horecafonds. Echter deze zal aanmerkelijk lager dienen te zijn als hetgeen er nu van hen verlangd wordt. Om te komen tot een betere rechtvaardiging van de eventuele bijdrage zal bij het vaststellen ervan rekening gehouden moeten worden met de locatie(abc) en het soort van etablissement(NB. Het aantal meters is niet bepalend voor de inkomsten!).

Tevens wordt aangegeven dat de hier gehanteerde ‘Nijmeegse methode’ van organiseren niet 1 op 1 in Assen te implementeren valt. In Nijmegen is sprake van grotere aantallen bezoekers, veel meer horecaondernemers en een compleet ander(minimaal 6 dagen durend!) evenement, dat ook veelal een ander soort bezoeker aantrekt. In ieder geval gaat in dit stadium van organisatie iedere vergelijking tussen het beoogde TT festival en de 4-daagse vieringen mank!

Tot slot de opmerking van horecaondernemers aan zowel de Markt als aan de Brinkstraat. Zij geven aan bereid te zijn de organisatie in ‘hun’ deel van de binnenstad zelf ter hand te willen nemen, inclusief een eventuele financiële gerantstelling richting de overkoepelende organisatie.(Dit kan bij een kleinschaliger opzet ook, een weer nieuw leven ingeblazen, gemeentelijke TT week organisatie zijn!) 
    

Noes Solisa en Kees Boonzaaijer
Namens de Stadspartij PLOP
3 februari 2014

Ook een  voor Assen?