INTEGRAAL VEILIGHEIDSBELEID GEMEENTE ASSEN 2014

Logischerwijs bevat een document als dit cijfers, aannames en verwachtingen. En hier zit dan ook de crux. Ik haal er een aantal in het oog springende uit, waarbij de fractie van Stadspartij PLOP vraagtekens zet.

Hoofdstuk 2 Indicatoren!  De verwachting wordt uitgesproken dat het aantal winkeldiefstallen van 182 afgelopen jaar naar 450 voor 2014 zal toenemen. Waarop is dit gebaseerd? Wij gaan er vanuit dat u zich niet heeft laten leiden door de verhalen over een extra toestroom vanuit Oost Europa? Graag een verklaring.

Aanpak Jeugdgroep Pittelo! Voor ieder individueel groepslid ‘een aanpak op maat’!  Jarenlang ‘pappen en nathouden’ naar deze groep toe heeft geen effect gesorteerd. Dit blijkt ook wel uit gedane uitlatingen door jongeren(alle leeftijdscategorieën!) uit de bewuste groep tijdens de rechtszaak en in de media. Zij tonen geen enkel respect/berouw. Dus wat PLOP betreft gewoon een keiharde groepsgerichte aanpak die impliceert dat er geen overlast meer geaccepteerd wordt!
Verder zetten wij vraagtekens bij de melding (H. 4) dat de overlast, die al langer bekend was, direct is aangepakt. Hier wordt voorbijgegaan aan het feit dat er vanuit de buurt eerst gedreigd is ‘het recht in eigen hand te nemen’ middels burgerwachten etc. Dit omdat zij het gevoel hadden dat gedane meldingen niet serieus genomen werden.
 
Sluiting café De Saloon! Wat is de status? Wordt sluiting doorgezet of wordt er afgewacht?

Signalen loverboyproblematiek! Hier pleiten wij voor een uitgebreide voorlichtingscampagne(verwijs ook naar internet grooming). Het versturen van een preventiebrief, zoals in een eerder stadium, voldoet niet en werkt eerder averechts!
PLOP blijft wel met de vraag zitten op welke manier het onderzoek naar ‘loverboypraktijken’ heeft plaatsgevonden. De politie zegt dit niet te kunnen aantonen. Onze wereld is anders! Uit het veld bereiken ons verontrustende berichten dat er zelfs een nieuwe fase is ingetreden. Het fenomeen ‘lovergirl’ steekt steeds meer de kop op. Dit zijn ‘gepromoveerde’ meisjes die als ‘beloning’ voor het aanbrengen van andere meisjes (of jongens!) zelf niet meer seksueel misbruikt worden. Ja hoe droevig kan het zijn! Dus wij dringen er nogmaals op aan hier veel steviger op in te zetten, want hier is ook sprake van een verachtelijke vorm van mensenhandel.

Ruzie vechtpartijen en geweld! Hier laat zich in 2013 een duidelijk toename (10 %) zien. En de verwachting is gerechtvaardigd dat er ook dit jaar weer sprake zal zijn van een verdere toename. Nieuw verschijnsel is dat sinds 1-1-2014 aangeschoten/dronken ‘indrinkers’ in de leeftijdscategorie 16 en 17 jaar die in de horecagelegenheden, waar ze voordien met open armen werden ontvangen, geweigerd worden. Er is hier sprake van een verplaatsing van de moeilijkheden naar de openbare ruimte. Bovengenoemde constateringen zijn voor fractie van Stadspartij PLOP mede aanleiding nogmaals op te roepen om Camera Toezicht in de openbare ruimte in te voeren. En wellicht dat wij, met de verkiezingen voor de deur, dit maal wel op de onvoorwaardelijke steun van onze liberale vrienden kunnen rekenen.

NB. Hadden zij dit in een eerder stadium gedaan, dan hadden wij nu met een partij minder kunnen volstaan!  

 

Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 30 januari 2014

Ook een  voor Assen?