Motie Zondagsopenstelling

In de raadsvergadering van 16 januari 2014 is onderstaande motie, na een stevige discussie, met een ruime meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. De motie werd ingediend door GroenLinks en Stadspartij PLOP


MOTIE
vreemd aan de orde

Assen, 16 januari 2014.

Onderwerp : Zondagopenstelling

Ref : Wijziging Winkeltijdenwet 1 juli 2013


De gemeenteraad van Assen, in vergadering bijeen op 16 januari 2014,

Constaterende dat:

  • De Winkeltijdenwet per 1 juli 2013 is veranderd nadat een initiatief wetsvoorstel, ingediend door GroenLinks en D66, door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen.
  • Op basis van deze wet gemeenten zelf kunnen bepalen hoe ze vrijstellingen willen verlenen.
  • Deze wet daarmee voor de gemeente Assen in heel Assen, winkels binnen en buiten de binnenstad van Assen zondagopenstelling mogelijk maakt.
  • Ons signalen van supermarkten en doe-het-zelf zaken hebben bereikt die deze openstelling op zondagen van harte toejuichen.
  • De enquête grootwinkelbedrijven en onderzoek gehouden door MKB-binnenstad deels bovengenoemde keuze onderstreept.
  • Bewoners behoefte hebben aan meer keuze vrijheid, niet alleen op gebied van winkelkeuze, maar ook op moment van winkelen. De verschuiving naar een 24-uurs economie voor meer bedrijvigheid zorgt maar het bieden van zondagsrust in het voorstel gewaarborgd blijft.

 Overwegende dat,

  • Een deel van de ondernemers zich positief hebben geuit over deze mogelijkheid, die zo voorkomt dat omzetafvloeiing plaats zal vinden naar omliggende plaatsen zoals Tynaarlo, Rolde, Smilde en Beilen. Dit is een proces dat inmiddels gaande is;
  • De openingstijden zullen liggen tussen 12.00 uur en 18.00 uur, hiermee de zondagsrust geen geweld mee aandoen en respecteren;
  • Veel inwoners van Assen mantelzorg verlenen na een werkdag en openstelling op zondag een welkome aanvulling zou zijn op sociaal en maatschappelijk belang in onze gemeente;
  • De werkgelegenheid in Assen een positieve impuls krijgt;


Besluit

het College de opdracht te geven de ‘Verordening winkeltijden gemeente Assen’ op korte termijn zodanig aan te passen zodat winkels in Assen op zondag tussen 12 en 18 uur geopend kunnen zijn.

Toelichting:

Vanuit diverse ondernemers is ons te kennen geven dat men graag haar klanten ook op zondag van dienst wil zijn.

De mening van ondernemers in de binnenstad sterk verschillen.

Het niet de taak van de raad van Assen is hierin als arbiter op te treden.

Het aan de binnenstadondernemers is, al dan niet in gezamenlijkheid en vertegenwoordigd door het MKB, hierin zelfstandige keuzes te maken.

Verder is ons gebleken dat een groot deel van de bevolking de winkelopenstelling op zondag van harte toejuicht ivm onregelmatige werktijden waar men mee te maken heeft. Verplegend personeel, horecapersoneel, politie etc.

Werken door jongeren in supermarkten en doe-het-zelf geniet onder de jongeren een zekere mate van populariteit. Men doet werkervaring op en men verdient er een zakcentje mee.

Namens de fracties van GroenLinks en PLOP,

Naast de fracties van GroenLinks en Stadspartij PLOP werd de motie mede ondertekend door de fracties van de VVD en Duut/Prent.

Ook een  voor Assen?