Rapportage Kinderombudsman en Meedoenbeleid 2013

 

Uit het onderzoek van de ISD in 2013 kan gesteld worden dat de tevredenheid over de Meedoenpremie is gestegen. De bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en het aantal keuzemogelijkheden van de webshop lieten ten opzichte van 2012 spectaculaire stijgingen zien. Een ander belangrijke uitkomst is dat 80% van de ondervraagden aangeven dat hun kinderen voldoende tot heel goed kunnen meedoen in de samenleving. Assen kan met recht trots zijn op de ISD en alle andere voorzieningen die hier direct dan wel indirect bij betrokken zijn.

Tachtig procent is een goed resultaat, maar tegelijkertijd doemt de vraag op naar die resterende 20%. Wat is hierover bekend en welke conclusies kunnen wij hieruit opmaken? Verderop in de rapportage zien we dat 31 aanvragers hun budget volledig hebben laten liggen. Dit vinden we onwenselijk en we stellen voor dat na het verstrijken van een nog in te stellen termijn na datum van binnenkomst van de aanvraag er persoonlijk contact met de aanvrager wordt gezocht. Het doel is inzicht te krijgen in de achtergrond van voornoemd gedrag, mogelijk ligt hier een andere hulpvraag aan ten grondslag.

De fractie van Stadspartij Plop ondersteunt de continuering van de webshop en ook in de vijf activiteiten die op de agenda staan waaraan de komende periode aandacht wordt besteed kunnen we ons vinden.

Met het betrekken van jongeren en de aandacht binnen Schuldhulpverlening voor gezinnen met kinderen zijn de eerste stappen naar een integrale benadering gezet. Maar we willen een stap verder gaan. Om aan een beter toekomstperspectief van de jongeren te werken is onderwijs van cruciaal belang. Het onderwijs en met name het wegnemen van risicovolle factoren die hun onderwijsprestaties benadelen hoort  volgens onze fractie in het kind-pakket thuis. Graag uw reactie.

Tenslotte voorzitter. Het doet de fractie van de Stadspartij Plop deugd dat respondenten de winkel Action in de enquête vaak hebben genoemd. Dit punt is door onze woordvoerder bij de besprekingen telkenmale naar voren gebracht. Het sterkt ons in onze visie dat door met de juiste ogen te kijken naar  en de oren te luisteren te leggen bij de burger men achter hun behoeften komt.

Noes Solisa, tijdens het opiniërend blok in de raadsvergadering van 16 januari 2014

Ook een  voor Assen?