Algemene beschouwingen gemeentebegroting 2014

Voorzitter, collega’s, belangstellende Assenaren.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Zo is het leven en ook de afgelopen periode van het college het beste te kenmerken. Ambitieus gestart met de titel bouwen hoog in het vaandel -een boeggolf van vernieuwingen zou gerealiseerd worden- moesten de ambities al snel worden bijgesteld.
De BV Nederland verkeerde in zwaar weer en ook de gemeentes trof de gesel van Samson en Rutte. Van bouwen kwam, behalve van wat er in de pijplijn zat, niet veel terecht. Nee, eerder het tegenovergestelde was en is de huidige realiteit. Om nog iets te bouwen stropen we nu zelf de mouwen maar op.
Ook in deze begroting spelen bezuinigingen nog steeds een rol en we prijzen ons al gelukkig als we de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Het laatste werkstuk van de ploeg, door ons eerder de Dalton familie genoemd, ligt voor ons.
Hoe het de broers en sheriff is vergaan weten we allemaal. De sheriff en het jongste en meest driftige broertje hebben de eindstreep niet gehaald. Jammer, maar zo gaat het in het wilde westen.

De grootse plannen staan nog altijd gebeiteld maar niet morgen nee in de iets verdere toekomst.
Of ze gerealiseerd worden staat in de matglazen bol maar het is zeer de vraag of ze realistischer zijn dan de geplande wielerberg met skihellingen en de wijngaarden van chateau Maria in Campis.
Maar ja de Daltons, voor 200% gesteund door ma, het blijven toch je kinderen, denken groots.
Over wielrennen gesproken; zelfs door gedane beloftes werd een streep gehaald, ik heb het over ons openluchtzwembad.
Andere speeltjes zoals een Milieu Educatief Centrum en een wielerbaan komen er wel, want besloot het college, 28 Assenaren op één na allemaal lid van de PvdA, de familie Bruins, vinden fietsen leuk en het is bovendien gezond. En collega’s eerlijk is eerlijk Max ziet er nog patent uit.
Maar zonder dollen hoe rooskleurig is de toekomst van dit plan. Steeds meer bereiken ons de berichten dat realisatie verder weg komt te staan. Graag een helder antwoord.

De trojka dendert door. Florijnas inclusief Assen Zuid zal er komen, sensoruniverse is de toekomst, een speedweek voor een half miljoen mensen en dat terwijl de crisis forse gaten heeft geslagen in de financiële positie van de gemeente inclusief de oorlogspot het grondbedrijf. Een pot die leger en leger wordt zonder dat er sprake is van voeding omdat we simpelweg geen vierkante meter grond voor woningbouw of industrie verkopen.
De hosanna stemming over een Chinese melkpoederfabriek is ook al weggeëbd.
Zou het Chinese spreekwoord: "Als het te mooi is om waar te zijn is het meestal ook niet waar"  dan toch kloppen?

Collega’s, college; ambitie staat te prijzen maar even een pas op de plaats is wellicht realistischer. Dit omdat we anders in de nabije toekomst moeten vaststellen; Omsk was een mooie stad maar net iets te ver weg.

Door de crisis worden de kussens ook eens opgeschud.
Dit heeft gevolgen binnen en buiten het stadhuis en niet per definitie altijd slecht. Met het overgrote aantal maatregelen hebben wij ingestemd en ook sommigen niet, zo gaat dat. Uw prioriteiten waren niet altijd de onze.
Keuzes moet je uit kunnen en willen leggen. In de communicatie, oog voor de kleinere de dagelijkse pijntjes en het slaan van bruggen naar de inwoners bent u naar onze mening niet geslaagd.

De sterkste groei in Assen lag de afgelopen jaren bij de voedselbank en de weggeefwinkel. Dit is een treurig beeld. Wij zijn tevreden over de wijze waarop nagenoeg de gehele raad en het college haar verantwoordelijkheid heeft genomen voor de deze groep Assenaren, met kinderen als bijzondere prioriteit.

Voorzitter, collega’s.
Een aantal zaken willen we, overigens niet voor het eerst, nog even met u doornemen.

Het leven behoeft niet alleen uit treurnis te bestaan. Cultuur kan het leven een stuk dragelijker, ja zelfs aangenamer maken. Sterker nog cultuur kan het aanzien van de stad opwaarderen en zelfs in financiële zin iets opleveren. Een aantal malen hebben we nu gezien dat topcultuur en topexposities een enorme spin-off opleveren. De horeca en middenstand spint er garen bij, spraakmakende beelden, draken of een kandelaar op de kop van de Vaart. De Assenaar die geniet en een culturele as die zich gaat ontwikkelen. Het stadsbestuur zet hier nog meer op in en neemt samenwerken op in de prestatieverordeningen van de gesubsidieerde instellingen.
En het Drents Museum een sterke aanjager, ja die staat met enige regelmaat met de pet in de hand bij het college. Wij willen dit doorbreken door jaarlijks een bijdrage in de begroting op te nemen.
Om te starten maar eens met € 50.000, -
De eerder door ons gelanceerde plannen rondom de Havenkade willen we uitgewerkt zien. Jongerencultuur, theaterwerkplaats, productiehuis en warm alternatief voor het Hek van de Dam zijn zomaar een aantal mogelijkheden. Inrichten met het overbodige licht en geluid uit de oude Kolk, opgeslagen naast de oude zuilen en het kost dus ook niet duur. Creatief omgaan met proces, huisvesting en de middelen. Assen de culturele hoofdstad. Leuk alternatief en nogmaals: kost niet duur. Komt de wethouder ook eens van zijn hoofdpijn omtrent De Nieuwe Kolk af.

Meer en meer ergernis in onze fractie over leegstand in de haveloze, wetteloze Rolderstraat. Het ziet er niet uit en men doet maar wat en handhaven ho maar. Diegene die nu nog roept het valt wel mee komt er nooit. College had de mouwen eens opgestroopt in plaats van we stonden erbij en keken er naar. Een gemiste kans zeker nu de Citadel haar voltooiing nadert.

Oog voor de stad en haar inwoners hoeft niet altijd in de grootse prestaties te zitten. Staan voor of faciliteren van initiatieven van je inwoners zoals buurtmoestuinen, natuurspeelplaatsen wijkvoorzieningen hoort er ook bij. Overigens zou het niet een aardig idee zijn alle gemeentelijke voorzieningen te voorzien van wi-fi. Kunnen we de inwoners nog beter te bereiken en zij ons.

Eveneens blijft de veiligheid ons bezighouden. U spreekt over daadkracht, heterdaadkracht maar hier en daar een camera ophangen is er om welke reden dan ook niet bij. Vage zogenaamde privacyredenen houden u tegen terwijl alle gemeentelijke gebouwen vol camera’s hangen. Wij willen graag een beetje privacy inleveren en met ons velen, om daarvoor een stuk veiligheid  terug te krijgen.
Een daadkrachtige duidelijke overheid voorkomt problemen of pakt ze vroegtijdig aan zodat bewegingen als Hollands Offensief de pas wordt afgesneden.

Tot slot de creatieve financiering van een deel van het TT-festival . Eén week per jaar heft u een extreme precario voor de horeca. De gemiddelde horecaondernemer is duizenden Euro’s kwijt.
De verdiensten wegen voor velen niet op tegen de kosten. Hierover is veel onrust ontstaan en sommigen geven zelfs aan de zaak te sluiten in deze week. Onze conclusie is dat u hierover slecht en niet met de juiste personen heeft gecommuniceerd. Voor ons zijn dit voldoende redenen hiermee niet in te stemmen.

Deze punten wilden we nog even met u doornemen omdat naar onze mening en die van mijn buurvrouw het college hierin slap of niet heeft geacteerd.

Voorzitter collega’s
De Daltons are leaving the building. Nog een paar maanden op de winkel passen en dan zit het er op. Het waren geen gemakkelijke jaren met soms lastige keuzes. Keuzes werden door u gemaakt die niet altijd de onze waren. U begrijpt dat wij het bijzonder onverstandig vonden dat u niet beter luisterde. Soms hebben we u daarop hard aangepakt. Maar net als vandaag: hard op de zaak niet op de persoon. Deze begroting draagt verder geen zaken in zich om ruzie over te maken en dat wilde ik dan ook maar niet doen.

(Ruud Wiersema tijdens de raadsvergadering op 4 november 2014)

Ook een  voor Assen?