Herplaatsing ENEXIS elektriciteitskast Mauritsstraat - de antwoorden van het college

Op de schriftelijke vragen aan het college (de brief vindt u onderaan dit artikel) ontving de fractie van Stadspartij PLOP de volgende antwoorden van het college:

  1. Er is geen toezegging gedaan om een nieuwe locatie voor de schakelkast te bepalen. De huidige plek geeft voor de omwonenden van het groenveldje de minste overlast qua direct zicht op de schakelkast.
  2. De gemeente heeft het boetekleed aangetrokken voor het feit dat er voorafgaand aan de plaatsing niet voldoende is gecommuniceerd met de omwonenden. In de gegeven situatie dat de schakelkast op dit groenveldje moet worden geplaatst, geeft de huidige locatie de minste overlast. Wel is toegezegd in overleg met de omwonenden een beplantingsplan op te stellen rondom de schakelkast, waardoor deze aan het oog wordt onttrokken.
  3. Het blijft altijd lastig om voor dit soort nutsvoorzieningen een voor ieder aanvaardbare locatie te vinden. Wel hebben wij met Enexis afgesproken, dat in dit soort gevallen vooraf met de omwonenden wordt gecommuniceerd.

Assen, 3 oktober 2013.
Burgemeester en wethouders van Assen.

 

Herplaatsing ENEXIS elektriciteitskast Mauritsstraat

Assen 12 september  2013

Aan:           Het  College van B&W van de gemeente Assen
Betreft:       Herplaatsing ENEXIS elektriciteitskast Mauritsstraat
T.a.v.          De wijkwethouder Noorderpark

 

Geachte wethouder,

Ik zou graag opheldering verkrijgen over de procedure die gevolgd is bij het herplaatsen van een elektriciteit schakelkast van ENEXIS aan de Mauritsstraat.

Enige maanden geleden ben ik voor het eerst benaderd door een 2-tal bewoners. Zij spraken hun ontzetting uit over het obstakel dat op de groenstrook respectievelijk voor en naast hun woning was geplaatst. Dit was gebeurd zonder dat de belanghebbenden betrokken zijn bij de plaatsbepaling. Iets wat hen wel was toegezegd door de wijkbeheerder. Na eerst mijzelf overtuigd te hebben van de situatie heb ik contact opgenomen met de toenmalige wijkwethouder dhr. Kuin. Deze zegde mij toe met de mensen in contact te treden. Na enige tijd werd ik opnieuw benaderd met de mededeling dat er nog niets was gebeurd en zij zich aardig ‘belazerd’ begonnen te voelen, omdat de gemeente haar afspraak weer niet na kwam. Heb de verantwoordelijk  wethouder nogmaals aangesproken en hem gemaand haast te maken, omdat ze er anders mee naar buiten zouden treden. Er is kort (onbevredigend!) contact geweest. Daarna is een programmamaker van RTVDrenthe benaderd. Deze heeft in een radio item aandacht besteed aan ‘de zaak’. In het weerwoord zijn door de gemeentelijk woordvoerder toezeggingen gedaan over vervolgacties. Echter richting de gedupeerden zijn geen verdere acties ondernomen. Omdat zij zich nog steeds niet serieus genomen voelden is er contact gelegd met de schrijvende pers, wat resulteerde in een pittig artikel in het DvhN. De uitwerking hiervan was dat de plaatsvervangend wethouder met een gemeenteambtenaar een bezoek hebben gebracht aan de reclamanten en in het daarbij gevoerde gesprek volmondig hebben toegegeven dat de gemeente hier steken heeft laten vallen.

Bovenstaand relaas brengt mij tot de volgende vragen   

  1. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de gedane toezegging m.b.t het gezamenlijk bepalen van de nieuwe locatie voor de schakelkast niet zijn nagekomen?
  2. Nu de gemeente het boetekleed heeft aangetrokken en haar nalatigheid heeft bevestigd is in het kader van een ‘betrouwbare overheid’ de vraag legitiem hoe zij haar fout gaat herstellen. Wie z’n billen brand moet op de blaren zitten. Dus wethouder welke (snelle!) actie gaat de gemeente ondernemen om ENEXIS te bewegen het gewraakte bouwsel te verplaatsen naar een minder in het oog springende locatie, zoals in de oude situatie het geval was?
  3. Tot slot de vraag wat u gaat doen om dit soort blunders in de toekomst te voorkomen?

Hopend op een spoedige reactie wacht ik uw antwoord af.


Kees Boonzaaijer,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP

Ook een  voor Assen?