Gemeentelijk project sociale woningbouw


De gemeente Assen heeft een voor Nederland uniek project opgestart. De gemeente gaat zelf woningen bouwen in de sociale woningbouwsector. Een initiatief dat is opgestart door wethouder Albert Smit, wethouder van onder andere Financiën.

Voor dit project is er interesse getoond door vele gemeenten in Nederland. Aanleiding is dat veel woningbouwcorporaties als gevolg van Haagse maatregelen, zo moeten woningbouwcorporaties een bedrag van 1.7 miljard euro ophoesten. Een verhuurderheffing en woningcorporaties dienen noodlijdende woningcorporaties financieel te ondersteunen. Als je dan vandaag in de media kunt lezen dat de bobo’s van woningcorporaties zichzelf vorig jaar een loonsverhoging van 10.000 euro hebben toegekend en het jaarsalaris van deze personen boven de 180.000 euro uitstijgt, mag je je afvragen hoe hoog de nood is bij de woningcorporaties.

Assen wil 36 zogenaamde “energienotaloze” woningen bouwen. Woningen waarbij het accent ligt op duurzaamheid teneinde te voldoen aan allerlei milieueisen in kader van duurzaamheid. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld plaatsen van zonnepanelen, misschien geothermie, maar geothermie is een vrij kostbare aangelegenheid. Om het warme water van grote diepte te halen is niet goedkoop en of Assen daar het geld voor vrij kan maken is nog maar de vraag.

De 36 woningen worden gebouwd in de buitenring van Kloosterveste in de wijk Kloosterveen. Omdat bepaalde projecten van het ooit zo prachtige plan Kloosterveste niet doorgaan, heeft de gemeente een groot stuk grond beschikbaar voor deze woningbouw die levensloopbestendig zullen worden uitgevoerd.

Stadspartij PLOP heeft er bij de wethouder op aangedrongen om in kader van werkgelegenheid en versterking van de lokale economie in eerste instantie de bouw te gunnen aan Asser ondernemingen en te putten uit de kaartenbak van Baanzicht om werkloze bouwvakkers weer aan werk te helpen.

Wij willen eigenlijk geen bord met daarop een naam van een aannemer uit bijvoorbeeld Zwabberdam.

Voor het totale project is een bedrag van bijna 6 miljoen euro uitgetrokken en binnen dat budget zullen de woningen gerealiseerd moeten worden.

StadspartijPLOP heeft zich positief uitgelaten over de plannen.

Egbert Prent

(Raadsvergadering 17 oktober 2013)

Ook een  voor Assen?