Afvalcontainers Kruisstraat - Kleine Marktstraat e.o - de antwoorden van het college

Op de schriftelijke vragen aan het college (de brief vindt u onderaan dit artikel) ontving de fractie van Stadspartij PLOP de volgende antwoorden van het college

  1. Ja. Wij kennen onderhavige problematiek en in dit kader zijn in 2011 ondergrondse containers om warenhuis Vanderveen geplaatst. Ondernemers in en om het warenhuis en bewoners van panden boven de bedrijven gebruiken deze ondergrondse containers.
  2. Ja, zie ook de actie genoemd onder 1. Gebleken is dat de verrijdbare grijze containers die opp de hoek Kruisstraat/Marktstraat voor overlast zorgen zijn containers van bewoners van panden boven de bedrijven. Deze bewoners hebben per abuis geen pasje voor de ondergrondse containers ontvangen (terwijl dit wel schriftelijk was aangekondigd). Deze bewoners hebben inmiddels een pasje en de afvalcontainers zijn ingenomen. Het onderhavige probleem is hiermee opgelost.
  3. Het is niet verboden om bedrijfsafval te storten in de ondergrondse containers. Alle ondergrondse containers in de binnenstad worden door bedrijven gebruikt. Hier liggen evenwel contracten tussen de betreffende bedrijven en onze eenheid Uitvoering aan ten grondslag.
  4. Ondernemers die geen inzamelcontract hebben met onze eenheid Uitvoering maken gebruik van de diensten van andere inzamelaars en daarmee van andere inzamelmiddelen. Over het algemeen worden deze inzamelmiddelen op passende tijden ter inzameling aangeboden en verstoren ze het straatbeeld niet tot nauwelijks.
    Wij zullen via het MKB Assen ondernemers -die nog geen gebruik maken van de ondergrondse containers- wijzen op de voordelen van het gebruik van de ondergrondse containers en dit vergezeld doen gaan van een passende aanbieding.
    Voorts zullen wij het MKB Assen voorstellen gezamenlijk te onderzoeken of het mogelijk is te komen tot een situatie waarin ondernemers voor de inzameling gemeentelijke ondergrondse containers gebruiken terwijl ze een inzamelcontract hebben met een andere inzamelaar.

Assen, 18 september 2013

Burgemeester en wethouders van Assen

______________________________________________________________________________________________
Aan  : College van Burgemeester en wethouders
Assen, 26 augustus 2013
Onderwerp: afvalcontainers Kruisstraat/Kleine Markstraat e.o.
Geacht College,

Zowel de CDA-fractie als de PLOP-fractie zijn in het heden en verleden door horeca-ondernemers gevestigd aan de Kruisstraat, Kleine Markstraat e.o. benaderd over de huidige locatie van de afvalcontainers ter plaatse.

Met name de grijze containers zijn buitengewoon hinderlijk  voor klanten van de aldaar gevestigde horeca-ondernemers (o.a. pizzeria en patatzaak) die graag gebruik willen maken van de  aanpalende terrassen van deze bedrijven.

Deze situatie is onaantrekkelijk en onhygiënisch. Het doet afbreuk aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Enkele jaren geleden is de situatie al eens bij de Dienst Afvalbeheer aangekaart. Er is in de directe nabijheid een ondergrondse container gerealiseerd, maar betreffende ondernemers hebben geen toegang tot deze container om reden dat deze niet voor het storten van bedrijfsafval is bedoeld.

College, op grond van bovenstaande verzoeken wij u om in gezamenlijk overleg met de ondernemers ter plaatse te komen tot een passende oplossing.

Wij hebben de volgende vragen:

  1. Deelt het College onze mening dat de aanwezigheid van de grijze restafvalcontainers in de directe omgeving van de eerder genoemde terrassen, niet bepaald uitnodigt tot gebruikmaking van deze terrassen? En in die zin dus niet bijdraagt aan de aantrekkelijkheid  maar eerder afbreuk doet aan de binnenstad?
  2. Is het College bereid, om in overleg met de ondernemers ter plaatse, te zoeken naar een structurele oplossing voor deze ongewenste situatie?
  3. Is het bij het College bekend dat het ondernemers verboden is om bedrijfsafval,te storten in de ondergrondse container?  Mogelijk is het opheffen van dit verbod de oplossing voor afval dat nu in de grijze container verdwijnt en vooral in de zomerperiode stankoverlast met zich meebrengt.
  4. Bent u met ons van mening bent dat alle containers uit het straatbeeld van de binnenstad zouden moeten verdwijnen ? Mogelijk kunt u hierover in gesprek met uw gesprekspartner in deze de  Binnenstadsvereniging MKB Assen.


Wij danken u op voorhand voor de beantwoording.

Met vriendelijke groet,
Egbert Prent (PLOP-fractie)
Thilla Franken (CDA-fractie)

Ook een  voor Assen?