Gebiedsvisie Brink, Gouverneurstuin en directe omgeving


Stadspartij PLOP kan zich grotendeels vinden in de plannen. Wij zijn blij dat (kort )parkeren aan de Brinkstraat mogelijk blijft. De redenering dat een beperking van het straatparkeren de verblijfskwaliteit van bewoners en bezoekers  vergroot is een dooddoener. Wij vinden dat het ‘autoluw’ maken van de binnenstad ook z’n grenzen kent. In een groot deel van de binnenstad kun je na winkelsluitingstijd een kanon afschieten en dit ‘dood gebied’ wordt alleen maar groter door dit soort maatregelen. PLOP is dan ook geen voorstander van een verder terugdringen van het straatparkeren. Dit mede ingegeven door het feit dat in de door u beoogde straten (gebieden) nu nog kleinschalige winkels te vinden zijn en onze angst is groot dat ook zij het loodje zullen leggen als dit voordeel wegvalt. Dan de uitbreiding van de Kloostertuin middels het opheffen van de hier gesitueerde parkeerplaatsen. Volgens PLOP is dit je reinste vorm van kapitaalsvernietiging, omdat dit gebied recentelijk geheel is heringericht! Ook wil ik het College er nogmaals op wijzen dat het uitbannen van het straatparkeren een stevige inkomstenderving betekent voor de gemeente Assen. Want de hoop dat de straatparkeerders de parkeergarages wel zouden gaan opzoeken is ijdel gebleken. Daarnaast is het toch ook niet te verkopen naar de Asser bevolking dat de gemeentelijke belastingen bovenmatig verhoogd worden, terwijl hier een zekere bron van inkomsten ‘gedempt’ wordt!

Dan nog een aantal vragen en opmerkingen.

  1. Het  ‘Gevelfonds’  komt ook nu weer voorbij! Wij zijn benieuwd naar de status hiervan na zoveel jaren van voorbereiding?
  2. Gaan de beoogde, waarschijnlijk door sensoren aangestuurde, waterelementen in de vorm van ‘bedriegertjes’ of iets dergelijks ten koste van de eerder door wethouder Hoogeveen geopperde schommels?
  3. In de stukken is er sprake van het vinden van een goede mix tussen horeca en winkels in het gebied. Welke verhouding ziet u als goede mix?( NB. Als de leegloop van ondernemers in de binnenstad niet spoedig een halt wordt toegeroepen is er straks geen sprake van een mix!)

Om even terug te komen op het verhogen van de verblijfskwaliteit van bewoners en bezoekers van de Binnenstad: PLOP denkt dat het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers in het beoogde gebied in plaats van de omgeving ontsierende kliko’s hiertoe wel bijdraagt!

Het is de bedoeling het 'Shared space' principe in te voeren, waarbij fietsers en voetgangers gebruik zullen maken van dezelfde ruimte. Afgaande op de slechte ervaringen op andere locaties (o.a. de Zuidersingel) houden wij ons hart vast. U gaat er vanuit dat de verschillende weggebruikers rekening zullen houden met elkaar. Echter de praktijk wijst uit dat enkel het recht van de sterkste geldt en dit zal in een gezamenlijke fiets- en voetgangerszone hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn!

Ook willen wij een waarschuwing uit laten gaan betreffende uw voornemen de Torenlaan te versmallen. NIET DOEN! Naast het feit dat het tot levensgevaarlijke situaties zal leiden is PLOP van mening dat deze, nog niet zo heel lang geleden heringerichte Torenlaan, één van de mooiste alleeën van Assen is en dat moet zo blijven ook!

Wat de financiële onderbouwing aangaat verwachten wij dat u binnen niet al te lange tijd weer bij ons zult aankloppen. Dit gebaseerd op de waarschuwing dat het een grove schatting betreft, wat in de regel betekent dat er te laag is ingezet!

(Door Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 19 september 2013)

Ook een  voor Assen?