Actualisatie Structuurvisie 2030


Voorzitter, collega’s,

De tijden oftewel de economische perspectieven zijn enigszins veranderd. Dit blijft ook voor ons niet zonder gevolgen. De visie bijstellen dus. Wie verwacht dat de toekomst voor Assen er niet anders uitziet heeft het mis. Wint de ambitie het van de realiteitszin? Je zou het bijna denken, want behalve vermindering van het aantal te bouwen woningen en dus vermindering van het beslag op ons groen (zo heeft elk nadeel ook weer zijn voordeel) en Assen CO2-neutraal, blijft bijna alles bij het oude.  
We blijven de duurzame, bereikbare, aantrekkelijke, sociale woon- en werkgemeente.

Dat is mooi, maar: is dit realistisch, kunnen we al deze ambities overeind houden wanneer zelfs  Rutte, de ras-optimist, hardop twijfelt of alles na de crisis ooit weer wordt zoals het was, of houden we onszelf een beetje voor de gek.

Wij denken dat werkelijke invulling bij de uitwerking in programma’s, beleidskaders, projecten en concrete acties nog wel eens tegen kan vallen. Niet dat we dat hopen, want u kent ons als een partij die er voor wil gaan, de kansen wil pakken en zeker niet  bij de pakken neer wil zitten.

Voorzitter, collega’s,

Bij een aantal onderdelen van de visie willen we een paar aantekenen plaatsen.

  • Assen CO2-neutraal wordt als doelstelling verlaten en vervangen door naar onze mening meer realistische, lees meer haalbare doelen. Doelen op het gebied van woningaanpassing en voorbeeldfunctie; hulde.
  • Onder het kopje bereikbaarheid wordt gepleit voor uitbreiding van het voetgangersgebied of autoluw zoals u het noemt. Ons krijgt u hiermee niet enthousiast. De auto wordt nog meer geweerd en een nog groter deel van het centrum is na sluitingstijd uitgestorven. Brinkstraat, Rolderstraat en Nieuwe Huizen blijven gewoon bereikbaar. Wij zien geen enkel voordeel, sterker alleen maar nadelen.
  • Investeren in een aantrekkelijke bruisende binnenstad klinkt nog steeds als muziek in onze oren, nu bijna 20 jaar nadat we dit begrip hebben geïntroduceerd. Met smart wachten we op de culturele ambassadeurs, of een denktank van MKB-ers, eigenaren van panden, Assenaren, cultuurdragers en andere betrokkenen om de identiteit van Assen inhoud te geven en te versterken. De Kerkstraat als de PC Hooftstraat van Noord Nederland in plaats van een straatje met behalve veel leegstand een paar kapsalons en snel van eigenaar wisselende dubieuze horeca en eettentjes. Pak de kansen in deze prachtige straat, regie is het woord in plaats van we staan erbij en kijken ernaar. Assen aantrekkelijk koopcentrum met betaalbare parkeertarieven en wie een stukje wil wandelen gratis parkeren op het Veemarkterrein. Op naar het centrum door een opgeknapte Rolderstraat.  Assen met een gemeentebestuur wat zegt: uitbreiden is mooi maar inbreiden en bestrijden van leegstand heeft onze prioriteit. Kortom concrete doelen om aan te werken in plaats van alles op te hangen aan sensortechnologie, een TT-gebied wat voorlopig niet van de grond komt, 600 bootjes en bazelen over een stadspas als redmiddel.
  • Betaalbaar wonen in huur- of koopwoningen en je daar voor inspannen als stadsbestuur is een andere concrete stap. Als het kan op inbreidingslocaties in de stad en boven winkels. Laten we er werk van maken in plaats van er nog langer over te praten. U weet ook praatjes vullen geen gaatjes; daden wel.
  • Behouden van bestaande werkgelegenheid en daar waar het kan aantrekken van nieuwe.
    In die volgorde wat ons betreft. De tijd van uitleggen van meer en meer industrieterreinen, parken of landschappen is voorbij. In het Noorden weten we dat en het CDA weet het ook. Nu u nog. Assen-Zuid on hold zoals eerder door ons bepleit. We zeggen niet "nooit niet", maar in ieder geval voorlopig niet. Het grondbedrijf loopt leeg zonder dat er inkomsten voor terug komen. Wachten tot de wal het schip keert of de koers verleggen nu het nog kan. Ik vraag me af voorzitter of deze opmerking  overkomt sinds de laatste wijzigingen binnen het college maar we gaan het merken.

Voorzitter,

Ook u zult ons leren kennen als een club die niet zomaar klein te krijgen is en bij de pakken neer gaat zitten door een beetje crisis. Wel denken we dat er meer nodig is dan alleen ambitie, regie, acquisitie, promotie en sensortechnologie om onszelf uit het dal te trekken.
Concrete acties, heldere doelen, uitvoerbare programma’s op te pakken met alle betrokkenen dat is de kunst. De kunst van het enthousiasmeren, het geloof terug te brengen in haalbare en realistische doelen. Te lang heeft ook het bestuur van Assen op een wolk gezweefd. Anderhalf miljard Euro moest de ontwikkeling van de Florijnas opleveren.  Down to Earth en u zult zien Assen is ook zo al de moeite waard.

(Bijdrage van Ruud Wiersema tijdens de raadsvergadering op 5 september 2013)

Ook een  voor Assen?