Pannekoekenschip-Horecaboot-Spookschip

        
Aan: Het College van B&W van de gemeente Assen

Betreft: Beoogde locatie Horecaboot (Deel  II)

Assen,  5 juli 2013

 

Geacht College,

In navolging op mijn vragen van 18 februari  jl. wend ik mij middels deze ‘open brief’ nogmaals tot u. Enigszins verbolgen over de manier waarop u toen onze grieven/vragen heeft afgehandeld voel ik mij, namens de PLOP-fractie, genoodzaakt nogmaals aan de bel te trekken over de onverkwikkelijke gang van zaken rond de beoogde realisering van een ‘pannenkoekenschip’(inmiddels omgebouwd tot restaurantboot/horecaboot) in de Zwaaikom van de Asser Vaart.

In mijn vorige brief heb ik voornamelijk gewag gemaakt van het feit dat u een niet te verklaren ‘zigzag beleid’ ten toon spreidt. Hiermee doet u niet alleen uw eigen beleid geweld aan, maar gaat u ook voorbij aan de grieven van een groot aantal bewoners rond de ‘Kop van de Vaart’.

Echter afgaande op de nu de ontstane situatie , waarin u blijk geeft niet op voorhand af te willen zien van deze eerder genoemde beleidsdwaling, kom ik met nieuwe/andere argumenten om aan te geven dat u de gemeente Assen alleen maar meer imagoschade zult berokkenen als u uw plannen doorzet.

* Zoals te verwachten heeft het feit dat u voorbij gaat aan de grieven van de bewoners rond  de Zwaaikom veel losgemaakt. De vele zienswijzen en bezwaren die, al dan niet vergezeld van juridische argumenten, nu al bij de gemeente zijn binnengekomen doen het ergste vermoeden met het oog op langlopende juridische procedures. Daarnaast is de kans dat deze belanghebbenden/gedupeerden in het gelijk gesteld gaan worden niet ondenkbeeldig, gezien de onverwachte ommezwaai die de gemeente Assen heeft gemaakt in haar beleid.

* Kom ik bij de commerciële kant van het verhaal. Het afmeren van een ‘pannenkoekenschip’, inmiddels omgetoverd in een restaurantboot annex horecaboot(alleen met pannenkoeken is geen droog brood te verdienen!)  op deze prachtige AA+ locatie is een uiterst lucratieve bezigheid. Niet voor de gemeente, maar voor de horecaondernemers! Een kort rekensommetje leert ons dat voor deze boot (uitgaande van een oppervlakte van 300m2) jaarlijks 3000 euro liggeld verschuldigd is. Omgerekend is dit 250 euro in de maand! (Een bedrag dat de gemiddelde horecaondernemer betaalt voor zijn terras!) Voor dit ‘schijntje’ draagt de gemeente ook nog  verantwoordelijkheid voor aanleg en onderhoud van de zgn. nutsvoorzieningen. Dus de gemeente verdient er niets aan! Spekkopers zijn echter de beoogde ondernemers, die al in een eerder stadium hebben aangegeven dat het niet hun intentie is de geplande horeca activiteiten te ontplooien in een van de vele leegstaande horecaetablissementen op de ‘vaste wal’. Gemeente het is overduidelijk dat bij horeca activiteiten op deze locatie sprake is van oneerlijke concurrentie, waaraan u geen medewerking dient te verlenen! (NB. laat ik het verhaal over de ’goedkope arbeidskrachten’ nog achterwege) .  Overigens kunt u zeer binnenkort ook van de kant van de horeca  aan de ‘vaste wal’ veel (met juridische onderbouwing!) tegengas verwachten. Dus ook hier kunt u uw borst vast natmaken!

* Een laatste punt van overweging dat ik u mee wil geven zijn de twijfels die zijn blijven hangen bij ondernemers die al in een zeer vroeg stadium hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in de oprichting van een toen nog ’pannenkoekenschip’ geheten object in één van wateren in of rondom Assen. Volgens hen is de gunningsprocedure niet volgens de regels verlopen. Afgaande op de vorig jaar ontvangen schriftelijke informatie vanuit de organisatie roept de gang van zaken rond deze procedure inderdaad veel vragen op. En wat nog veel erger is, het sterkt de toenemende geruchten in het ‘circuit’ dat hier wellicht sprake is geweest van belangenverstrengeling. Alleen al de schijn van belangenverstrengeling zou de gemeente ervan moeten doordringen de(ze) boot af te houden.
 
Dus daarom College doe ik nogmaals een beroep op u. Wees niet ‘horende doof en ziende blind’, maar gebruik uw ‘gezonde verstand’. Stop met het organiseren van uw eigen verzet, bespaar veel geld m.b.t. eindeloze procedures, planschade e.d. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! Behalve de exploitanten bewijst u niemand een dienst met deze onzalige plannen met betrekking tot het realiseren van een ‘horecaboot’ op deze locatie(!)

Met vriendelijke groeten,

Kees Boonzaaijer
Namens de fractie van Stadspartij PLOP
   

Voetnoot voor de collega raadsfracties!

Wij zouden graag van u vernemen wat uw standpunt is met betrekking tot bovengenoemde materie. Niet dat dit van belang is voor de standpuntbepaling van de PLOP-fractie, maar omdat wij vinden dat de betroffenen/gedupeerden/klagers recht hebben op politieke duidelijkheid vooraf. Oftewel schenk ‘klare wijn’!

Ook een  voor Assen?