Doorontwikkeling sensor cluster


Bij de vorige aanvraag tot subsidieverstrekking (mei 2009) hebben wij al aangegeven de doelstellingen hoog te vinden en het traject er naar toe erg troebel. Oftewel we zagen geen ijkpunten om onze controlerende taak naar behoren te kunnen uitvoeren. Tussentijds heb ik, namens de PLOP-fractie door middel van raadsvragen geïnformeerd hoe de vlag er nu eigenlijk bijhangt. Al waren de vragen voornamelijk toegespitst op het functioneren van het HIT, in het verlengde speelde ook het functioneren van de andere sensorpartners mee. De achterliggende reden van onze vragen was dat de PLOP-fractie duidelijkheid wilde hebben over de vorderingen die gemaakt zijn in de voorgaande periode. Dit om de besluitvorming die nu moet plaatsvinden te vergemakkelijken. Het heeft niet echt geholpen!

Ook nu ziet de PLOP-fractie zich weer voor een groot dilemma geplaatst. Wij weten dat wij met het hele sensorgebeuren iets groots in huis hebben, maar hoe groot blijft nog steeds ongewis. De niet erg overtuigende presentatie tijdens de vorige raadsvergadering, aangevuld met de ons ter beschikking staande informatie vergemakkelijken de keuze niet. De doelstellingen zijn voor zover wij achteraf kunnen controleren slechts ten dele gehaald.

Daar het creëren van werkgelegenheid een hoge prioriteit heeft voor Stadspartij PLOP zijn wij ronduit teleurgesteld in het resultaat voor met name Assen. Het beoogde aantal  is niet gehaald. En de wel gecreëerde banen zijn grotendeels dik gesubsidieerde banen voor specialisten uit alle windstreken, behalve uit Assen! (klopt de stelling niet dan horen wij graag uw met reële cijfers onderbouwde verweer!)

Ook het huidige voorstel is weer doorspekt met aannames en slecht controleerbare doelstellingen en deels gebaseerd op allang achterhaalde gemeentelijke ambities. En hier willen wij meer duidelijkheid scheppen. Omdat er een gefaseerd betalingsvoorstel ligt zouden wij graag zien dat er vooraf meetbare doelstellingen aan toegevoegd worden, zodat wij na afloop van het jaar de resultaten kunnen ijken en eventueel ingrijpen. Wat betreft de dekking voor de jaren 2017-2018, die in dit voorstel vooruitgeschoven worden, willen wij nu geen besluit nemen. Daar de dekking hiervoor toch in de volgende bestuursperiode gezocht moet worden houden wij zodoende een slag om de arm, of indien nodig een stok achter de deur!

Bovenstaande versterkt het toezicht dat wij als Raad dienen te houden. Daarnaast is volgens Stadspartij PLOP de tijd rijp om het toezicht door middel van de Raden van Toezicht te versterken. Hiermee gaan wij in tegen het voornemen zoals verwoord in het oude voorstel (om onduidelijke redenen geschrapt in het nieuwe!) waarin gezegd wordt: “Om het cluster zijn eigen dynamiek te laten ontwikkelen heeft de overheid bij de opzet er voor gekozen om op afstand betrokken te zijn, en niet in een Raad van Toezicht plaats te nemen.” Mede afgaande op de conclusies van het rapport van de Noordelijke Rekenkamer lijkt ons deze stellingname achterhaald!

Ga ik verder met een reactie op de stellingname zoals verwoord in de ‘kanttekening’, dat het sensor cluster jong is en tijd nodig heeft zich te ontwikkelen en dat de voortrekkersrol van de overheid op den duur overgenomen zal moeten worden door de andere partijen. Dit zal iedereen onderschrijven, maar wees eens duidelijk en kom met een duidelijke tijdslijn, want zolang de overheid klakkeloos geld investeert houden de marktpartijen de hand op de knip. (en geef ze eens ongelijk!)

Sensor Campus Assen  Wij vinden dit een nobel streven, maar denken dat u zich ook hier weer te veel laat leiden door aannames en wishfull thinking. Afgaande op recente uitlatingen van een aantal beoogde partners lopen ze niet over van enthousiasme om te verkassen naar Assen. Maar er vanuit gaande dat dit de ontwikkeling niet geheel frustreert zijn wij benieuwd naar de eventuele bestaande locaties die voldoen aan de eisen. Graag uitkomst wethouder!

HIT  Over de ontwikkelingen rond dit opleidingsinstituut hebben wij onze verontrusting al in een eerder stadium uitgesproken. Wij blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en pleiten er ook hier nogmaals voor de Raad van Toezicht te versterken c.q.  aan te vullen met ter zake kundige leden.  
 
Rest nog 1 vraag.  De Incas3 verplichting, als onderdeel van het beschikbaar stellen van gelden voor de periode van 3 jaar om het verzelfstandigingsproces af te ronden, om 5 jaar in Assen gevestigd te blijven. Geldt dat vanaf datum begin zelfstandigheid?

(Kees Boonzaaijer tijdens de raadsvergadering van 13 juni 2013)

Ook een  voor Assen?