Raadsverslag 28 maart 2013

 

De vergadering begon met een voorlichtingsbijeenkomst over het programma DOEN.

Het betreft hier de voorstellen over het te voeren sociale beleid als gevolg van de door de landelijke overheid overgedragen taken.  Oftewel hoe de gemeente ervoor dient te zorgen met een zwaar ontoereikend budget haar hoogstaande sociale beleid te continueren. De intenties zijn goed maar de opgaven zijn zwaar.

Als 1e agendapunt van het opiniërende blok kwam het uitvoeringskrediet voor de Stadsboulevard-Noord (onderdeel van de FlorijnAs) ter sprake. Omdat het RSP-compensatie geld betreft hebben we weinig te kiezen. Het geld is geoormerkt, wat wil zeggen dat het alleen voor het FlorijAs project gebruikt mag worden. De fractie van Stadspartij PLOP heeft dan ook ingestemd met het beschikbaar stellen van het krediet. We hebben wel gevraagd  rekening te houden met de wensen van de bewoners van de Dichtershof met betrekking tot de ontsluiting van hun wijk. Daarnaast hebben wij aangegeven ervoor te vrezen dat het College over enige jaren weer bij de raad zal komen om extra geld te vragen voor onderhoud. Kees besloot zijn bijdrage met te melden dat de fractie van Stadspartij PLOP blij was dat het College nu eindelijk serieuze pogingen in het werk heeft gesteld om lokale/regionale ondernemers optimaal te betrekken bij de aanbesteding. De zware kritiek (middels raadsvragen) van Stadspartij PLOP bij de aanbesteding van het 1e deelproject heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen.

Bij het 2e en 3e agendapunt ‘Sterkteverdeling politie Noord-Nederland’ en ‘Veiligheidsprogramma 2013’ legde Ruud de nadruk op het feit dat het eigenlijk een farce is. De raadsfracties  mogen er ’hun plasje over doen’, maar de inbreng is minimaal omdat alles al besloten is. Wel worden de partijen opgeroepen eventuele aanmerkingen mee te geven aan de burgemeester (als portefeuillehouder), maar uitgaande van 62 gemeenten met in doorsnee 6 partijen zou dit zoveel respons op kunnen leveren dat dit absoluut onwerkbaar is. Stadspartij PLOP heeft wel voorgesteld om een aparte thema-wijkagent in te zetten op de bestrijding van discriminatie en mensenhandel.

Het laatste agendapunt in het opiniërende blok betrof het ‘Bestemmingsplan Het Palet’. Het enige wat wij hierover op te merken hadden was de absurde hoeveelheid overbodig papier dat hiermee gemoeid was.

Restte alleen nog het agendapunt ‘Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied Assen’ in het besluitvormende blok. Bij de bespreking in de vergadering van 2 weken geleden bleek dat alleen het 5% hellingsvlak van de geplande fietstunnel Vredeveldseweg weerstand opriep.  Veel aandacht in de media voor de grieven van ‘De Nederlandse fietsersbond’ en het ‘Bewonersoverleg Assen-Oost’ hebben er voor gezorgd dat de partijen nogmaals hun afwegingen moesten maken. Namens Stadspartij PLOP heeft Egbert er bij het College op aangedrongen de mogelijkheden en onmogelijkheden van een verlaging van het hellingsvlak te onderzoeken. Na de toezegging van de wethouder dat er onderzoek gedaan zou worden naar de mogelijkheden voor een aanpassing aan de oostzijde van de tunnel bond het gros van de partijen in. De ‘stemverklaring’ waarin wij aangaven vast te houden aan de wens voor een onderzoek naar een verlaging van het hellingsvlak aan zowel de oostzijde als de westzijde werd enkel ondersteund door de SP. Wij zijn dus akkoord gegaan met het gehele plan met bovenstaande aantekening.

Uw verslaggever: Kees Boonzaaijer

Ook een  voor Assen?