Bomenkap ULOhof

Wat 1 telefoontje niet allemaal teweeg kan brengen!


Ik had niet kunnen bevroeden dat het telefoontje dat ik enige tijd geleden van een bewoner aan de ULOhof (dhr. Verwaters) ontving zoveel reuring teweeg zou brengen. Hij gaf aan zeer ontstemd te zijn over de plannen van de gemeente Assen om een honderdtal bomen te kappen in de nabijheid van zijn woning. Dit alles om de bouw van een nieuw (binnenstad) woonwijkje mogelijk te maken.

Mijn eerste reactie was dat hij te laat kwam met zijn grieven, daar de officiële inspraakprocedures al waren afgesloten en de door hem aangekaarte problematiek in een eerder stadium geen aanleiding had gegeven tot het aanpassen van het bestemmingsplan. Echter zijn actiebereidheid en de inmiddels gestarte handtekeningenactie waren toch aanleiding eens te gaan kijken naar alternatieve mogelijkheden dit onderwerp alsnog voor het voetlicht te krijgen. Door hem in contact te brengen met de media en ervoor te zorgen dat zijn brief met grieven ook binnen het gemeentehuis snel op de juiste plaats (bij Raadsleden en College) terecht kwam, is alles in een stroomversnelling geraakt. (NB. Dit moest ook wel, want de besluitvorming rond het bestemmingsplan stond al op de agenda voor de week erna en omdat alle partijen in het voortraject al aangegeven hadden er geen problemen mee te hebben, zou het zonder verdere stemming (hamerstuk)  goedgekeurd worden.)

Vanaf dit moment vinden wij ons zeer gewaardeerd collega-raadslid Hans Marskamp van Groen Links ook aan onze zijde. Als reactie op de ingezonden brief had hij ook contact gezocht met de initiatiefnemer. Deze wees hem erop dat Stadspartij PLOP al eerder in actie was gekomen. Dit was aanleiding voor Hans om ook contact met ons op te nemen om waar mogelijk onze acties op elkaar af te stemmen. Dit hield in dat vanaf dat moment alles in eendrachtige samenwerking verlopen is. Stadspartij PLOP en Groen Links hebben ervoor gezorgd dat het agendapunt weer op de lijst van bespreekstukken geplaatst werd. Naast het weer bespreekbaar maken van de materie bood dit de initiatiefnemer tevens de mogelijkheid zijn verhaal te doen in de Raad als inspreker en de verkregen handtekeningen aan het College aan te bieden. Als gevolg van de op deze vergadering ingebrachte nieuwe zienswijze hebben wij er bij de rest van de Raad en het  College op aangedrongen af te wijken van de normaal te volgen procedure en een uitstel van 2 weken toe te staan  en deze periode te gebruiken om uit te zoeken welke mogelijkheden ons ter  beschikking staan aanpassingen in de plannen te verrichten, zonder dat dit leidt tot een vertraging in de afwikkeling van het geheel. Nadat er zich een meerderheid in de raad leek af te tekenen die zich wel kon vinden in ons verzoek ging ook wethouder Kuin (zij het met frisse tegenzin!) akkoord met het uitstel. Hij gaf ons wel de boodschap mee dat hij de kans op eventuele aanpassingen die tot veranderingen in de bouwplannen zouden kunnen leiden zeer laag inschatte. Dit ingegeven door het feit dat voor de meeste bomen geen kapvergunning benodigd is en de eigenaar van het te bebouwen perceel(Woonconcept) zich dus niet gehouden hoefde te voelen aan eventuele aanpassingen. (NB.  Het dient in deze opgemerkt te worden dat Woonconcept zich zeer meegaand heeft opgesteld!)

In de ons gegunde extra tijd hebben wij de situatie ter plekke nogmaals goed in ogenschouw genomen. Samen met de initiatiefnemer hebben wij een aantal alternatieven de revue laten passeren. Hetzelfde hebben ook de Gemeente  Assen en Woonconcept gedaan. Uit de snelle reactie van de Gemeente viel op te maken dat er wat hen betreft geen nieuwe inzichten waren ontstaan. Wel hebben Hans Marskamp en Ruud Wiersema nog een gesprek gehad met wethouder Kuin om elkaars bevindingen te bespreken. Na afloop waren de partijen het erover eens dat de mogelijkheden om nog ingrijpende veranderingen aan te brengen niet voorhanden waren. Dit is ook aan de initiatiefnemer meegedeeld.

De uitkomst is dat het plan gewoon doorgaat en dus in zijn oorspronkelijke vorm is vastgesteld, maar de gemeente Assen en Woonconcept hebben wel de toezegging gedaan de omwonenden samen met de nieuwe bewoners nauw te betrekken bij de verdere inrichting van het gebied. Daarnaast zal de bomenkap zo lang mogelijk worden uitgesteld. Pas op het moment dat blijkt dat de geplande parkeerplaatsen echt opgeleverd dienen te worden zal de bijl/kettingzaag erin gaan.

Resumerend kun je zeggen dat alle inspanningen niet het beoogde resultaat hebben opgeleverd. Maar is alles dan voor niets geweest?  Nee, want er is wel degelijk iets gebeurd! De ondertekenaars van de petitie zijn serieus genomen door ze als een belangenpartij te erkennen, en de toezegging dat er in de toekomst nogmaals een beroep op hen zal worden gedaan als de groen/speelinrichting van de wijk gestalte gaat krijgen is dan ook pure winst!

Kees Boonzaaijer.

17 maart 2013

Ook een  voor Assen?