Stadspartij PLOP tegen plannen helling Vredeveldsetunnel

 

De (her)inrichting van het Stationsgebied kost een paar centen, rond de 70 miljoen euro en dan wordt het hele gebied in de directe omgeving van het station aangepakt de komende jaren.

Een nieuw station, een autotunnel (korte) in de Overcingellaan en ook de Vredeveldsetunnel, de tunnel die Assen-Oost met het centrum verbindt, worden aangepakt.

Zo komt er een ondergrondse, bewaakte fietsenstalling, maar ook liften voor de gehandicapte of slecht ter been zijnde inwoners en treinreizigers.

Wat er ook nog steeds door de tunnel gaat zijn de talrijke fietsers van en naar het centrum of onderweg naar huis in Assen-Oost. Echter, de huidige hellingen in de tunnel leveren voor veel mensen de nodige problemen op om reden dat de helling te steil is (5%). Een Alpe d’Huez in het klein.

De fietsersbond en ook het bewonersoverleg Assen-Oost hebben van de bewoners van Assen-Oost een duidelijke boodschap meegekregen : De helling moet minder steil en zou max. 3.5 % mogen zijn om probleemloos door te tunnel te rijden.

Ruud Wiersema en ondergetekende hebben ter plaatse met de fietsersbond, mevr. Hengelmolen, en de voorzitter van het bewonersoverleg, dhr. Blouw, een en ander ter plaatse in ogenschouw genomen en kwamen tot dezelfde conclusie : die helling moet minder steil.

In de raadsvergadering van donderdag 14 maart j.l. hebben de fracties over de plannen met betrekking tot het Stationsgebied hun mening kunnen ventileren en zo ook over een specifiek aandachtspunt in de plannen : de Vredeveldsetunnel.

De fractie van Stadspartij PLOP heeft zich kunnen vinden in de ambitieuze plannen, met uitzondering van de plannen met betrekking tot de Vredeveldsetunnel. Meerdere fracties waren van mening dat er iets moest gebeuren aan de helling en het college kreeg de opdracht om dit nog eens te onderzoeken.

Wethouder Matthijsse gaf aan dat indien er een wijziging in het plan zou komen voor de fietstunnel, hij bij de raad aan zou kloppen om een aanvullende krediet.

De ChristenUnie gaf aan dat de wethouder eerst binnen binnen de huidige begroting naar financiële ruimte moet zoeken, alvorens zich bij de raad te melden.
 
Gelukkig komt er enige beweging in de strakke plannen van het college voor de Vredeveldsetunnel en over 14 dagen spreken we nog een keer in een besluitvormend deel van de raadsvergadering over de plannen voor het Stationsgebied. Stadspartij PLOP heeft aangegeven de plannen van Fietsersbond en Bewoners Overleg Assen-Oost te zullen steunen.

Egbert Prent.

(Naar aanleiding van de raadsvergadering van 14 maart 2013)

Ook een  voor Assen?