Armoede onder kinderen

Aan:    College van Burgemeester en wethouders gemeente Assen
          Noordersingel 33
          Assen

Assen, 6 maart 2013

Onderwerp : armoede onder kinderen.

 

Geacht College.

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft bekendgemaakt dat in Nederland 377.000 kinderen armoede lijden. 1 op de  9 kinderen heeft te maken met armoede binnen het gezin. Ouders hebben geen geld hun kind iedere dag een warme maaltijd te geven en ook ontbreekt het vaak aan geld om kleding aan te kopen, maar ook deelname aan een schoolreisje is vanwege het ontbreken van financiële middelen vaak niet mogelijk.

College, Stadspartij PLOP is geschrokken van de woorden van de Kinderombudsman en vraagt zich af hoe de feitelijke situatie in Assen is en dringt aan om over deze materie de scholen in Assen te benaderen om inzicht te krijgen in de situatie in Assen en daar waar nodig passende maatregelen te nemen.
 
Kinderen zouden nergens ter wereld honger moeten te lijden. In Nederland was dit tot voor kort onvoorstelbaar. Terecht  krijgen de ouderen in Nederland ook al de nodige aandacht maar hier komt nu een  grote groep kinderen bij.  Deze groepen krijgen  overal ter wereld als eerste de rekening van welke crisis dan ook, gepresenteerd.

Nu, ook in ons hoog “beschaafde” land, worden zij letterlijk  het kind van de rekening. Wij schamen ons hiervoor.

Wij maken ons druk over het wel of niet kappen of herplanten van bomen, ook een goede zaak, maar deze door de Kinderombudsman aangekaarte problematiek overstijgt alles. Natuurlijk kent Assen het meedoenbeleid waarmee we ons inspannen om het  kinderen toch mogelijk te maken deel te nemen aan tal van activiteiten.  Maar de door Kinderombudsman gedane uitspraken  gaan verder en raken de meest primaire levensbehoeften nl. voldoende eten en drinken voor met name kinderen.

College, niemand  wil dat deze situatie, kinderarmoede,  bestaat en mocht kinderarmoede in Assen aan de orde zijn, dan vinden wij dat de gemeente zich voor de volle 100% in moet zetten om aan deze situatie zo snel mogelijk een einde te maken. Het is geen eenvoudige opgave, maar de moeite meer dan waard om er iets aan of tegen te doen. Hoe? Wij rekenen dan ook t.a.v.deze problematiek op de creativiteit van dit college.

Stadspartij PLOP heeft ten aanzien van de kinderarmoede een aantal vragen aan U, College van Assen :

  • Is het College bekend met de uitkomsten van het onderzoek van de kinderombudsman?
  • Zijn er bij het College signalen bekent dat deze problematiek ook in Assen  voorkomt?
  • Welke instrumenten heeft het college  ontwikkelt, via scholen of anderszins, om dit soort signalen  te kunnen  ontvangen?
  • Als u signalen ontvangen heeft,  welke acties heeft u ondernomen?
  • Wanneer er in Assen geen cijfers bekend, zijn welke stappen gaat u ondernemen om een antwoord te krijgen of deze problematiek in Assen voorkomt?
  • Welke andere stappen gaat u zetten als verantwoordelijke voor het armoedebeleid om kinderen niet het kind van de rekening te laten worden of zijn?

De fractie van Stadspartij PLOP ziet Uw antwoord met belangstelling tegemoet,

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP,
Egbert Prent

Ook een  voor Assen?