Straatmeubilair diverse lokaties waaronder "Donaudal"

Assen, 11 februari 2013  

Straatmeubilair diverse lokaties w.o. “Donaudal”

Geacht College,

Anticiperend op de Visie aantrekkelijke binnenstad (en woonwijken) 2030 hebben wij enkele vragen/opmerkingen en suggesties met betrekking tot die aantrekkelijkheid.

Vanuit de wijk Pittelo is Stadspartij PLOP  door bewoners (omgeving Donaudal) geattendeerd op het feit dat straatmeubilair geplaatst bij de Donaustraat (Donaudal) door de gemeente is verwijderd. Het betreft zitbankjes, waaronder enkele zelfgeplaatste kerkbanken, en afvalbakken.

Dit tot ongenoegen van  bewoners en gebruikers van de sportvoorzieningen. Het zou leiden tot meer zwerfafval rond de sportvoorzieningen. Onbegrip omdat onderhoud aan bankjes etc. door de jeugd zelf werd uitgevoerd zo werd ons medegedeeld.

Een uitbreiding van het aantal zitbankjes zou dan ook zeer op prijs worden gesteld, met name om tegemoet te komen aan de oudere bezoekers die hier kunnen ontspannen.

Echter, deze mogelijkheid is verdwenen tot groot verdriet van de gebruikers van dit speelterrein bestaande uit o.a. een voetbalveld en basketballveld.

College, het ontbreken van zitbankjes is ook in de binnenstad een punt van aandacht.

Zo beklaagde een ondernemer zich over het feit dat de bank, die ooit tegenover het pand van Duthler stond, is verwijderd en deze bank graag teruggeplaatst zag. Een rustpunt in een dynamische winkelstraat.

Een voorziening waarop bezoekers van bijv het VVV-bureau rustig de informatie van onze mooie stad kunnen doornemen.

Geconstateerd is dat er aan het Drostenlaantje inmiddels een 2-tal banken is geplaatst, maar misschien zouden hier ook afvalbakken bij geplaatst kunnen worden.               

De fractie van Stadspartij PLOP heeft vorig jaar naar aanleiding van de verplaatsing van het kunstwerk “de Museum-bezoekers” aangedrongen op plaatsing van bankjes in de directe omgeving van het Drents Museum. Dit met het oog op de oudere bezoekers aan de tentoonstellingen van het prachtige Drents Museum, die na een bezoek aan het Museum even rustig kunnen bijkomen van dit bezoek. Zeker nu er schitterende exposities zijn gepland waaronder de Dode Zee-rollen, die naar wij hopen veel bezoekers uit binnen- en buitenland zullen trekken. Door het uitbreiden van de zitmogelijkheden in de binnenstad kunnen we hier op anticiperen.

Nu de Brinktrechter aan de beurt is voor herinrichting zouden misschien ook op deze locatie een beperkt aantal zitbanken kunnen worden gerealiseerd.

Een wens van ondernemers aan Mercuriusplein is, de verwijdering van de plantenbak nabij dierenspeciaalzaak Dobey en cafetaria De Fontein. Deze plantenbak is verworden tot een afvalbak. Wel stellen ondernemers prijs op behoud van de boom in het midden van deze stenen plantenbak. Deze plantenbak is niet bepaald een aanwinst voor het nieuwe Mercuriuswinkelcentrum en verwijdering past o.i. ook in de visie aantrekkelijke binnenstad 2030.

College, de fractie van Stadspartij PLOP heeft met betrekking tot dit onderwerp een aantal vragen en suggesties:
1.    Is het College op de hoogte van de meubilairverwijdering Donaudal en Kruisstraat?
2.    Is het College bereid om, eventueel in overleg met de bewoners, extra bankjes en afvalbakken te plaatsen op  sportterrein “Donaudal” en herplaatsing van de bank Kruisstraat?
3.    Voor plaatsing van zitbankjes nabij het Drents Museum verzoeken wij U in contact te treden met het Drents Museum om de mogelijke locatie(s) voor het plaatsen van een of meerdere bankjes te onderzoeken teneinde ook de oudere bezoeker aan het Drents Museum ter wille te zijn.
4.    Met betrekking tot de herinrichting van de Brinktrechter zijn we benieuwd naar de reactie op deze suggestie van de fractie van Stadspartij PLOP.
5.    Is het College bereid gehoor te geven aan de wens van de ondernemers aan het Mercuriusplein om de plantenbak met uitzondering van de boom, te verwijderen? In plaats van deze bak zou het College kunnen overwegen om er, net als op andere plaatsen in Assen, een plantenbak te plaatsen met bloeiende planten in voor- en najaar (suggestie).

College, Stadspartij PLOP ziet Uw reactie met belangstelling tegemoet,

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP,
Egbert Prent

Ook een  voor Assen?