Dead Poet Society

Assen  5  februari 2013

Open brief aan de wethouder van Cultuur van de gemeente Assen!

DEAD POET SOCIETY?!

Dit schrikbeeld kreeg ik afgelopen donderdag voor ogen bij het afscheid van de 3e , en voorlopig laatste(?), stadsdichter. Tijdens deze trieste gebeurtenis werd een stukje PLOP-gedachtegoed ten grave gedragen! Getroost door de enorme opkomst van poëzieliefhebbers werd het leed enigszins verzacht, maar niet voldoende om het afscheid te rechtvaardigen! De aanwezigen waren het erover eens dat de 3 taalkunstenaars een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het verbreiden van de  ‘literaire boodschap’ en dat de magie nog lang niet uitgewerkt is. Illustratief hiervoor waren ook de uitbundige reacties op de bundel, met daarin de pennenvruchten van de ‘3 van Assen’, die de gemeente ter gelegenheid van het afscheid heeft uitgegeven.

Wethouder! Uw reactie  op de geluiden van afkeuring en ongeloof over “het stoppen op het hoogtepunt”,  zoals u het omschreef, heeft mij hogelijk verbaasd. U gaf aan dat de gemeente  Assen met een nieuw (ook PLOP!)initiatief,  door  de inzet van zogenaamde ‘Culturele ambassadeurs’, nieuwe impulsen wil  geven aan cultuur in al haar verschijningsvormen. De intentie van PLOP was echter dat deze ambassadeurs zouden gaan fungeren als een denktank om  zodoende voor extra impulsen te zorgen. Het is nooit onze bedoeling  geweest hiermee onze eigen stadsdichter de ’nek om te draaien’! Dat willen wij niet op ons geweten hebben!  

Nee wethouder! Mij bekruipt het onbehaaglijke gevoel dat  ‘de stadsdichter´  het slachtoffer is geworden van de ontevredenheid over de inbreng van de andere 2 ´stadskunstenaars´ die Assen rijk/arm  was en waarvan de toegevoegde waarde meer dan eens in twijfel  getrokken is.

Wethouder! Bij deze nodig ik u nogmaals uit met onze fractie in gesprek te gaan, zodat wij u precies uit kunnen leggen welke taakinvulling wij voor ogen hebben voor onze ‘Culturele ambassadeurs’. Hopelijk dat wij hiermee ook een extra boost kunnen geven aan het proces  om tot invoering van de denktank te komen. (NB. De ijzingwekkende stilte rondom dit thema in de afgelopen periode heeft mijn  geloof in een voorspoedige/snelle afloop niet versterkt!)  

Bovenstaand verhaal in ogenschouw nemende wil ik u oproepen het besluit tot stopzetting van het stadsdichterschap te heroverwegen, opdat Assen niet verwordt tot een ‘Dead Poet Society’!

Met de hoogste achting,
Kees  Boonzaaijer,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP

Ook een  voor Assen?