De stadspas

Voorzitter,

De Stadspas wordt ingevoerd in Assen. Eindelijk is het dan zover.

Voorzitter, even terug in de tijd. In 2002 heeft de PLOP-fractie voorstellen gedaan om een zogenaamde Asserpas voor de minima in te voeren. Naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek door het bureau Kwiz uit Groningen ging dit verhaal niet door.

Tot onze niet geringe verbazing zagen we in het bestuursprogramma 2010-2014 opgenomen een voorstel van D66 om een stadspas in te voeren. We zijn blij dat ook D66 een beetje van ons gedachtengoed heeft overgenomen en zelfs (misschien) weet te realiseren, maar dat is afhankelijk wat wij als raad vinden van dit voorstel.

Voorzitter, de fractie van Stadspartij PLOP staat uiteraard positief tegenover dit voorstel echter met een paar kanttekeningen.

Wij vinden het, zoals het plan ons nu gepresenteerd wordt, eigenlijk een veredelde milieupas. Er worden maar liefst 75.000 passen vervaardigd.

Voorzitter, waarom dit grote aantal. Het duurt nog jaren voordat de milieupas voor allerlei zaken als betalen van parkeergeld, bibliotheek etc. gebruikt kan worden.

In eerste instantie krijgt ieder huishouden de beschikking over 1 pas, net als nu het geval met de milieupas. Maar vanaf welke leeftijd krijgt men de beschikking over de nieuwe stadspas?Neem aan dat daar een minimum leeftijd aan gekoppeld wordt om voor verstrekking in aanmerking te komen.

Ook zijn wij van mening dat er een goed beveiligingssysteem gekoppeld moet worden aan de pas.

Het moet mogelijk zijn, om net als met een betaalpas, de pas te blokkeren. 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Ook een mogelijkheid om te deblokkeren indien na mogelijk verlies de pas wordt teruggevonden. Misschien is het niet verkeerd om hierover in contact te treden met financiële instanties zoals banken of andere gemeenten die een stadspas hebben ingevoerd.

Verstrekking van een nieuwe pas gaat 15 euro kosten, maar als iedereen een dergelijke pas krijgt verstrekt in de toekomst zal er al snel gebruik worden gemaakt van de kaart van de partner indien men grof vuil brengt naar het milieupark.

Breng de kosten in overeenstemming met de tarieven die bijv. banken en creditcard-maatschappijen hanteren.
Voorzitter, het voorstel gelezen hebbend, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de pas in eerste instantie gebruikt kan worden voor gemeentenlijke voorzieningen zoals bijv milieupark.

We hopen dat over niet al te lange tijd de pas breed gebruikt kan gaan worden door de  bevolking.

Egbert Prent.

(Raadsvergadering 10 januari 2013)

Ook een  voor Assen?