Herijkingsnota Sportaccommodaties

 

Op zich lijken de voorstellen in deze sportnota door de bank genomen redelijk. Echter voordat wij 'de knuppel echt in het hoederhok gooien' en ons uiteindelijke standpunt verwoorden, wil ik een aantal 'stekeligheden' uit en rond deze nota aanstippen.

Wij voelen ons in onze mening gesterkt, doordat de (overigens veel te laat ingeschakelde) Sportraad in haar advies ook een aantal van onze grieven onderschrijft.

  • Ten eerste vindt Stadspartij PLOP dat de ongeorganiseerde sport (o.a. skaten, wandelen) er een beetje bekaaid af komt, maar wellicht dat dit ergens anders is ondergebracht is. Hoor het graag!· Contacten met de clubs laten te wensen over! De één zit zeer dicht bij het vuur, terwijl de ander niet in het bestand zit.
  • (Hoe sympathiek ook) vinden wij de (opgelegde)' solidariteitsheffing' gevaarlijk, omdat het een precedentscheppende werking kan hebben.
  • Wat wij missen is de actuele stand van zaken met betrekking tot de 400-meterbaan in de Bonte Wever. Hoelang kunnen Assenaren hier nog gebruik van maken oftewel hoelang zit de Bonte Wever nog met deze (door achterstallig onderhoud) verwaarloosde accommodatie in de maag.
  • Daarnaast zetten wij vraagtekens bij de ons voorgeschotelde afschrijvingscijfers van de kunststofbanen. Graag duidelijkheid!
  • Stadspartij PLOP wil graag weten of de financiële gevolgen van de eventuele aanpassingen aan de accommodaties (EPE,AUBUSSONHAL) ook binnen de 3.5% verhoging kan worden opgevangen.
  • Tot slot de, in een krantenartikel geplaatste opmerking, waarin het College openlijk haar twijfels uitspreekt over de toegevoegde waarde van de Sportraad. Zoals bekend geacht mag worden middels eerder gedane uitspraken vindt het College in deze de fractie van Stadspartij PLOP lijnrecht tegenover zich. Wij zien wel degelijk een rol weggelegd voor de Sportraad. En dan niet enkel in de functie van adviesorgaan voor het College, maar tevens voor de Raad. Afgaande op de (vele, positieve) reacties tijdens de door de Sportraad georganiseerde 'inloopavond' d.d. 10-10-2012 denk ik dat ik de wens van een groot deel van de Raad verwoord. Al bevreemdt het mij wel dat ik slechts 2 serieuze (positieve) reacties heb gehad op mijn open brief aan de collega raadsleden die ook aanwezig waren op de bijeenkomst. Het eerdere enthousiasme lijkt een beetje weggeëbd te zijn. Als dit zo is, hoor ik graag van mijn collega's wat de achterliggende reden is!


Nu kom ik terug op het hoe en waarom van deze nota! De algemene indruk van de fractie van Stadspartij PLOP is dat delen van deze nota achterhaald zijn en deze zodoende gedateerd overkomt

Het gonst van de geruchten in de Asser sportwereld en hierdoor mede ingegeven willen wij het College op het hart drukken geen beslissingen te nemen die, ingehaald door de nieuwe realiteit, weer teruggedraaid dienen te worden. Ik doel hier op de samenstelling van de op voorhand al veelbesproken 'bezuinigingslijst' die als onderlegger zal dienen bij het realiseren van de in het verschiet liggende bezuinigingsoperatie. Ons is wel duidelijk geworden dat niets het College meer heilig is en dat zij zelfs weloverwogen genomen besluiten, die al in staat van uitvoering zijn, weer wil heroverwegen.

Daarom lijkt het ons niet wenselijk VV LEO nu blij te maken met een dode mus door toe te zeggen dat de (door ons zeer gegunde) uitbreiding gaat plaatsvinden, terwijl er een gerede kans bestaat dat dit volgend voorjaar weer geschrapt wordt, omdat het ook op de beruchte keuzelijst geplaatst wordt. Dit soort acties zullen zeker bijdragen aan een verdere uitholling van de vertrouwensrelatie tussen overheid en burger. En dat is wat de fractie van Stadspartij PLOP te allen tijde wil vermijden!

Kees Boonzaaijer.

(Raadsvergadering 10 januari 2013)

Ook een  voor Assen?