Algemene beschouwingen begroting 2013, tweede termijn

 

Voorzitter, collega’s,

Laat ik beginnen door te zeggen dat de beantwoording redelijk compleet was. Natuurlijk waren wij kritisch over het gepresenteerde. Kritiek vanuit zorg voor de stad en haar inwoners maar nooit op de man gespeeld. Uitgangspunt hierbij was de gezamenlijke zorg over de wel zeer nabije toekomst. Openlijk deze zorgen delen en een kritische benadering, mits deze constructief is, levert meer op dan de wethouder van financiën op de schouders slaan en hem te prijzen over het zoveelste kunststukje waar je de komende jaren mee vooruit kan. Dat is het niet en hij weet dat als geen ander.

Over de beantwoording op onderdelen zijn we tevreden. Er komt een meldpunt armoede anoniem, het nieuwe beleid voor verwerking en storting van huisvuil wordt door de raad besproken voordat er ingrepen plaatsvinden op het milieupark en in de nieuwe cultuurnota is plaats voor onze culturele ambassadeurs.

Wel zullen we nauwlettend de uitvoering blijven volgen, ook bijv. de ontwikkelingen met betrekking tot de leegstand in de Rolderstraat en andere delen van het centrum. Van de aanpak zijn we niet onder de indruk. Ook de verhuizing van het Mercuriustheater zullen we nauwlettend volgen. Over de jongeren en wat wij hen te bieden hebben blijven we ons zorgen maken. Wij komen hierop terug.

Jammer dat er niet ingegaan is op de deplorabele staat van Marktzicht dus nog maar eens deze oproep.

Hoewel we de wethouder van financiën goed gehoord hebben, vinden we het jammer dat het college zelf niet meer voorsorteerde op de komende bezuinigingen. Echter de raad steekt hem de helpende hand toe. Kort gezegd komt het erop neer dat veel, heel veel bespreekbaar is en ook eerder genomen besluiten niet ontsnappen aan een nieuwe afweging. Wij doelen hiermee op MEC, zwembad, wielerbaan, brandweerkazernes en mogelijk meerdere projecten. Kan het college ons de zekerheid geven dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet, bijv. de start van de bouw van het MEC.

Wat niet bespreekbaar is, is onze zorg voor de Assenaren die in de hoek zitten waar de klappen vallen. Extra aandacht in deze tijden is zelfs noodzakelijk en gewenst.

Onze zorg rondom de Kolk is niet afgenomen. Nee, zelfs eerder toegenomen door de twijfels rondom Biblionet. De sleutel ligt bij de provincie zo hebben we begrepen van de woordvoerder van Biblionet, mevr. Kool. Vreemd blijven we het vinden dat na een traject van minimaal 4 jaar nu dit konijn uit de hoed komt. Zag u dit niet aankomen wethouder?

Nog even dit over de KOLK. Bij het uiteindelijke besluit tot nieuwbouw hebben we met uw college afgesproken, vanuit historisch besef, een aantal pilaren te behouden en een nieuwe functie te geven in of nabij het nieuwe theater. Hoe staat het hiermee. Het kan toch niet waar zijn dat deze als oud ijzer zijn verkocht?

Eveneens blijven we ons zorgen maken over het TT festival 2013. Slechts één inschrijver, Niets te kiezen dus. Een groot risico zowel financieel als programmatisch.

Samenvattend een begroting die onvolledig is en pas zijn afronding krijgt komend voorjaar. En dat voelt niet goed maar begrijpen doen we het wel.

Dank aan een ieder in dit huis die hard gewerkt heeft, in deze soms ook persoonlijk onzekere tijd, aan deze begroting. Ik nodig u graag uit, namens de raad als uw werkgever, bij de verdiende borrel na afloop, hopelijk is deze niet wegbezuinigd.

(Ruud Wiersema tijdens de tweede vergaderdag op 8 november 2012)

Ook een  voor Assen?