plop-image17 plop-image13 plop-image20 plop-image18 plop-image8 plop-image12 plop-image19 plop-image16

Een goed georganiseerd Bevrijdingsfestival, dit compliment mogen we gerust maken aan Diner Mobile van Lodewijk Osse. Locatie aan de Baggelhuizenplas : schitterend, maar toch enkele minpunten. Niet alleen ik, maar velen met mij vinden dat een Bevrijdingsfestival vrij toegankelijk dient te zijn, dus geen hekken en fouillerend personeel bij de ingang.

Het Bevrijdingsfestival is geen “gewoon” muziekfestival,maar heeft een aanleiding, nl. de Bevrijding van ons land op 5 mei 1945. Hekken en fouilleren roept bepaalde associaties op bij met name de oudere bezoekers aan dit festival. Mijn persoonlijke ervaring die dag op het Bevrijdingsfestival :

Bij aankomst werd mij gevraagd om maar even de handen omhoog te steken, benen gespreid als voorbereiding op het moment dat een veiligheidsman zijn handen op mijn perfecte lichaam zou leggen om te voelen of geen wapens bij me had. Toen de man met deze inspectie gereed was, vroeg de gorilla mij of maar even mijn petje af wilde zetten, want ook daar zou wel eens een handgranaat onder verborgen kunnen zijn. Niets te zien, zelfs geen haar, alleen zweetparels van boosheid. Gelukkig vroeg hij niet of ik een kunstgebit had, want anders had ie daar ook nog onder gekeken!!

Vervolgens werd mij de gelegenheid geboden om mij te laten voorzien van een groen bandje. Op mijn vraag waar dit voor nodig was, antwoordde het lieve kind : Om een indruk te krijgen van het aantal bezoekers. Goed, daar is niks mis mee en zo zei : Dan mag U ook een drankje kopen!. Verbaasd zei ik tegen haar dat ik de leeftijd van 16 jaar al gepasseerd was en ik om die reden geen polsbandje nodig had. Groene bandje had ik ook gewoon in mijn zak kunnen steken. Goed, het bandje werd bevestigd en later door er even de tanden in te zetten weer verwijderd en het kopen van een biertje zonder polsbandje was geen probleem. Dus dat bandje voor volwassenen : flauwekul.

Het volgende minpunt : om een plasje te doen moest je een halve munt betalen oftewel 1 euro. Een moeder met in haar kielzog 4 kleine kinderen (als de een moet plassen, moeten ze allemaal) moest voor toiletbezoek dan ook omgerekend 5 euro betalen. Nog niet zo duur als een bekeuring voor wildplassen, maar wildplassen was het overwegen waard. Een klein plasje in de vrije natuur moet geen probleem zijn, want hoe vaak zie langs een snelweg niet een moeder of vader die hun kind een plasje in het wild laten doen. Toiletgebruik dient voor kinderen tot een leeftijd van 13 jaar gratis te zijn.

Aangezien de media lucht had gekregen van mijn ervaringen tijdens het Bevrijdingsfestival werd ik benaderd door het Dagblad van het Noorden en ook RTV Drenthe wilde graag mijn mening horen over het Bevrijdingsfestival. Tevoren hadden we in de fractie al het een en ander besproken o.a. de locatie van het festival. Wij zijn het er als fractie over eens dat het Bevrijdingsfestival in het centrum van Assen thuishoort. Geen hekken en geen fouillerende figuren die naast het fouilleren ook van alles en nog wat in beslag namen. Dit cf hetgeen op luchthavens gebeurt.

Zo werd de echtgenote van wethouder Smit vriendelijk verzocht om een deo-stick in te leveren en een andere mevrouw werd verzocht om haar dure parfum spray in de container te deponeren.

Te gek voor woorden, want ik vraag me af wat de instructies van deze met veel plezier fouillerende mannen en 1 vrouw zijn geweest.

Een persoon is wel 10x naar binnen gegaan om zich te laten fouilleren.

In de raadsvergadering van donderdag 12 mei vond ene heer van Oostrum van de PvdA (een nietszeggende fractievoorzitter) het nodig om PLOP aan te vallen in het vragenhalfuurtje.

Ondergetekende ontplofte bijna. PLOP had de media gezocht en meer van die onzin. Maar ja, dat kun je verwachten van iemand die je in de samenleving van Assen nergens aantreft, maar altijd met zo’n grote mond vooraan staat. Toen deze nitwit aan het woord kwam, heb ik dan ook demonstratief de raadzaal verlaten, nadat ik hem nog snel even voor leugenaar had uitgemaakt.

Met die van Oostrum en zijn politieke vriendjes bij hij Bevrijdingsfestival ben ik wel klaar. Een feodaal figuur, een PvdA regent pur sang. Ik ben wel klaar met deze man. Was toch al niet zo’n fan van dit figuur, want enige sympathie straalt de man absoluut niet uit.

Goed, het bevrijdingsfestival in de toekomst terug in het centrum. Die keuze laat ik graag over aan de inwoners van Assen en zou dan ook graag zien dat de gemeente tzt met een enquête komt om een indruk te krijgen waar de burger van Assen het festival graag zou zien.

Zelf vind ik dat de binnenstad in Assen genoeg locaties heeft om net als tijdens de TT-nacht,op verschillende podia evenementen te laten plaatsvinden. Een programma voor “elck wat wils”, dus niet alleen maar gericht op de jeugd, maar ook op de ouderen een programma neerzetten.

We wachten vol belangstelling de evaluatie af.

 

Egbert Prent