Raadsvergadering donderdag 13 januari 2011

Deze keer mocht ik in de Bad Bentheimzaal als woordvoerder fungeren over de diverse projecten die op stapel staan in de gemeente Assen onder de allesoverkoepelende paraplu, de Florijnas.

Een heel ambitieus project van de gemeente Assen wat ook de nodige florijnen zal gaan kosten.

Wethouder Henk Matthijsse-Florijn, de man van 1.5 miljard euro, Portugal heeft eergisteren een lening losgekregen van beleggers van 1.25 miljard  om aan de klauwen van het IMF te ontsnappen en de mogelijke sancties van het Europees Parlement.

Portugal stond op het punt failliet te gaan en ik denk dat Assen met deze plannen, die een gigantische hoeveelheid geld kosten,  failliet zal gaan of onder curatele komt te staan van de provincie, een artikel 12 gemeente.

Wie gaat dit allemaal betalen? Wordt de rekening bij de burger op tafel neergelegd? Er zijn zoveel onzekerheden in het hele financieringsgebeuren dat ik me afvroeg of we als Assen moeten aankloppen bij de GKB indien we net als de DSB bank failliet gaan. Toetsing bij het BKR zou misschien ook niet verkeerd zijn. Natuurlijk jaag je met dergelijke opmerkingen in ieder geval de coalitiepartijen in de gordijnen.

De heer van  Oostrum, fractievoorzitter van de PvdA : Ik werp de opmerkingen van PLOP ver van mij, nou dat mag ie doen, mits hij ze in een veilige richting gooit. Ook oppositiepartij CDA bij monde van mevr. Mulder deed een duit in het zakje door de te stellen dat PLOP er een “karikatuur” van maakte,  een woord dat ook mevr. Eshuis voor op de tong lag. Niet om wakker van te liggen eerlijk gezegd.

Als voorbeeld : de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Assen-Zuid heeft nu al een tekort van bijna 14 miljoen euro. Dit tekort moet in 2020 zijn weggewerkt. Daar had de wethouder een creatieve oplossing voor. Minder groen aanleggen in dit gebied en meer grond voor kavels. Ook met betrekking tot de ontwikkeling van het Havenkwartier had de wethouder een leuke gedachte om het tekort weg te werken. Dan maar geen sociale woningbouw in dit gebied.

Dan verwacht je van onze sociaal-democraten dat ze meteen aan bel te trekken. Geen sociale woningbouw in dit gebied? Wethouder wat zijn dat voor manoeuvres? Maar de coalitie moet in stand gehouden worden, dus geen kritische opmerkingen richting de wethouder van deze partij.

Alles wijkt voor de macht bij de PvdA. Het regenteske zit er nog steeds in bij enkelen van de PvdA,de fractievoorzitter voorop!

Ook de financiele positie van het Grondbedrijf is een bron van zorg. Het grondbedrijf wordt o.a. gevoed door de verkoop van kavels, maar als die verkopen achterblijven bij de verwachting dan kun is het niet zo moeilijk om daar een conclusie aan te verbinden.

Kortom, Assen staat aan de vooravond van  een aantal ingrijpende infrastructurele veranderingen. M.u.v. van het Havenkwartier plaatsen wij grote vraagtekens bij een aantal projecten in het kader van de Florijnas : bevaarbaar maken van het Kanaal, het  bedrijventerrein Assen-Zuid en hebben we ook tegen de aanleg gestemd bij de behandeling in de raad.

Egbert Prent

Ook een  voor Assen?