Verslag raadsvergadering 13-01-2011

In het INFORMEREND BLOK dat om 19.00 uur begon werd het rekenkameronderzoek over het functioneren van het PGB (Persoonsgebonden Gebonden Budget) dat onderdeel uitmaakt van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gepresenteerd.

De conclusies uit het rapport(dat de volgende raadsvergadering ter bespreking wordt aangeboden) waren overwegend positief.

Voor het OPNIEREND BLOK moesten wij ons opsplitsen. Omdat Ruud op wintersport was en Joan ziek, nam Noes de honneurs waar bij agendapunt 2 ‘Krediet aanpak braakliggende terreinen en onderhoud panden’. PLOP gaf aan het en goede zaak te vinden dat er eindelijk een begin gemaakt wordt met het tijdelijk invullen van de vele open plaatsen in de stad. Ook het feit dat de gemeente de wens heeft opgevat de in haar bezit zijn panden, die bezig zijn te verpauperen, van een likje verf te voorzien kan op onze instemming rekenen. Het enige punt waar PLOP haar vraagtekens bij zette was de hoogte van gemeentelijke bijdrage aan terreinen die in bezit zijn van projectontwikkelaars. De wethouder gaf aan hierover met hen in gesprek te zijn en erop te rekenen dat deze bedragen fors omlaag kunnen. Deze geruststellende berichten hebben er toe geleid wat wij ingestemd hebben met het krediet.

Hierna kwam het ‘Voorbereidingskrediet ten behoeve van het opstellen voorlopig ontwerp centrale huisvesting’ aan bod. Oftewel de gemeente wil zijn werknemers, die nu op 2 locaties(Gemeentehuis en Buitenzorg) zijn ondergebracht, centraal huisvesten aan de Noordersingel. Om dit voor te bereiden is er een krediet van maar liefs 250.000 euro nodig, wat bij collega raadslid Eddy de Korte van het CDA de vraag ontlokte of er hier niet per ongeluk een 0 teveel is opgeschreven?

Uit het antwoord van de wethouder bleek dit niet het geval te zijn. Hij gaf aan dat om te komen tot de voorgenomen besparing van 0,5 miljoen euro jaarlijks op huisvestingskosten er eerst geïnvesteerd zal moeten worden.

Om de voorgestelde plannen te kunnen uitvoeren is een financiële injectie alleen niet genoeg.

Er zal echter een complete ‘cultuuromslag’ binnen de gemeentelijke organisatie moeten plaatsvinden. PLOP doelt hierop de flexibele instelling die van de ambtenaren wordt verwacht, omdat er zgn.’flexwerkplekken’gecreerd zullen worden. En dit zal nog de nodige problemen opleveren volgens Kees. Hij refereerde hierbij aan het enige jaren geleden uitgevoerde experiment op het gemeentehuis. Toen is er ook een poging ondernomen om ‘flexibele arbeidsplaatsen’ in te voeren en dat is op een grote mislukking uitgelopen.

De wethouder beaamde dit, maar zei dat er nu veel meer tijd en energie gestoken wordt in de begeleiding van de mensen. Hij sprak de verwachting uit dat, afgaande op ervaringen opgedaan bij andere bedrijven, aan het eind van de rit verreweg het grootste deel (80 %) van de werknemers gelukkig zal zijn met de nieuwe situatie. Wij helpen hem het hopen!

Tot slot stelden wij de wethouder de vraag wat de inwoners van Assen van dit alles zullen merken? In negatieve zin niets en in positieve zin een ‘beter geoliede machine’ was hierop zijn antwoord.

Ondanks het feit dat wij er nog niet echt gerust op zijn hebben wij het College toch het voordeel van de twijfel gegeven. Dit houdt in dat wij ermee akkoord zijn gegaan dat het voorstel bij de volgende raadsvergadering ‘conform’ (zonder stemming!) zal worden aangenomen.

In de Bad Bentheimzaal heeft Egbert zich danig gemanifesteerd bij de behandeling van ’ De brief van het college B&W inzake integraal overzicht investeringen, dekking en planning FlorijnAs’. Zie hiervoor zijn bijdrage elders op de site. (lees ook het verslag in het Dagblad van het Noorden d.d.14-01-2011!)

 

 

Na de pauze stond er nog 1 onderwerp op de agenda van het BESLUITVORMEND BLOK.

Het betrof hier de ‘Voorbereidingkredieten en werkprogramma FlorijnAs voor het jaar 2011’.

Ruud is de vorige vergadering al uitgebreid ingegaan op de in onze ogen onverantwoorde en niet noodzakelijke onderdelen van het FlorijnAs project.

En om niet te veel in herhaling te vallen hebben wij onze bijdrage beperkt tot het afleggen van de navolgende stemverklaring:

 

“Zoals in de vorige vergadering al gemeld door onze fractievoorzitter is PLOP niet gelukkig met alle gekozen onderdelen in het project De FlorijnAs.

Wel zijn wij erg tevreden over het feit dat de ontwikkeling van het gebied rond de Havenkade meer prioriteit krijgt. Hierop willen wij dan ook volledig inzetten.

PLOP is al jaren een warm pleitbezorger voor het creëren van een (al lang beloofde!) culturele pleisterplaats om jongerencultuur en amateurkunst een plek te geven. En deze locatie leent zich daar optimaal voor. Met de monumentale graansilo als grote blikvanger en een gedeeltelijk overdekt plein ervoor kunnen hier het hele jaar door activiteiten plaatsvinden.

Daar wij prioriteit wensen te geven aan deze ontwikkelingen zullen wat ons betreft de plannen voor de prestige objecten ‘Bedrijvenpark Assen-Zuid’ en ‘BlauweAs 2e fase’ en ‘de Toegangspoort Dijkveld’ pas op de plaats moeten maken. Dit impliceert dat wij niet zullen instemmen met het verstrekken van de hiervoor bestemde voorbereidingskredieten.

Deze opstelling had PLOP al ingenomen voordat de brief van het College inzake ‘integraal overzicht investeringen, dekking en planning FlorijnAs’ ons bereikte.

Na het lezen van dit epistel is onze angst voor het bouwen van ‘luchtkastelen op drijfzand’ alleen maar toegenomen. Een gevoel dat overigens in schril contrast staat met de uitlatingen van onze ‘Man van 1,5 miljard’.

Vandaar dat ik een ultieme poging wil wagen om de gevolgen van deze grootheidswaan af te wenden door nogmaals een beroep te doen op het gezonde verstand van deze wethouder en de rest van het College en een financieel verantwoorde afweging te maken m.b.t. de voorgenomen plannen”.

 

Naschrift: Afgaande op de (niet) reactie van de ‘Vroede Vaderen van de stad’ gaan wij er vanuit dat zij toch ziende blind en horende doof zullen blijven voor onze signalen.

Maar we hebben ze gewaarschuwd!!!

Ook een  voor Assen?