Bouwen voor de leegstand is ook in Assen aan de orde.

Neerlands grootste vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff trekt aan de bel over de grote leegstand aan bedrijfsruimten in Nederland en vindt het tijd worden dat het Rijk desnoods in moet grijpen om gemeenten aan te pakken die maar doorgaan met de aanleg van bedrijfsterreinen waar kantoren etc en niets doen aan de leegstand aan kantoor- en bedrijfspanden.


Ook Assen gaat  door met het aanleggen van bedrijfsterreinen met als argument dat de toekomstige economische ontwikkelingen in Assen dit noodzakelijk maken.
In 2008 is in Assen de visie op de Westelijke stadsrandzone vastgesteld door de gemeenteraad van Assen. In deze visie kwam o.a. ook de aanleg van een nieuw bedrijventerrein in Assen-Zuid aan de orde. Als compensatie voor het verdwijnen van bedrijfsterreinen op het pas aangelegde industrieterrein Messchenveld, waar,  omdat de vestiging van bedrijven op deze toplocatie aan de A-28 achterbleef bleef bij de verwachtingen, zou een deel van dit bedrijventerrein bestemd worden voor wonen en werken. Om dit verlies te compenseren, kwam Assen-Zuid (Graswijk) in beeld.
In februari 2008 stond er in Assen in totaal 46.000 m2 aan kantoor- en bedrijfsruimte leeg. Momenteel staan er bij de diverse makelaars in Assen panden te huur of te koop met een totale oppervlakte van 55.000 m2  (bron : Funda).
Tijdens de behandeling in de raad in februari 2008  over o.a. de de aanleg van een nieuw bedrijventerrein in Assen-Zuid hebben wij al aangegeven tegen de aanleg van dit bedrijventerrein te zijn. Nut en noodzaak zagen we toen niet en nu nog niet.
Doe eerst eens iets aan de leegstand alvorens nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen.
Leegstaande panden leidt al snel tot verloedering of verpaupering van de omgeving. De gemeente Assen heeft hier kennelijk  geen oog voor en gaat vrolijk door  met het ontwikkelen van bedrijfsterreinen. Steeds meer mensen zijn de zgn “nieuwe werkers” oftewel “thuiswerken”.
Gemeenten gaan maar door met ontwikkelen van bedrijventerreinen en hebben vaak geen oog voor de leegstand aan bedrijfs- en kantoorpanden in hun gemeente.
Vaak zijn het prestige-objecten van verantwoordelijk wethouders die ten koste van alles toch hun stempel op een gemeente willen drukken en daar wordt nogal wat voor ingeleverd.
Bedoeling is dat er op het bedrijventerrein Assen-Zuid een kenniscentrum komt. Allerlei bedrijven actief op gebied van o.a. sensortechnologie zullen daar in de toekomst een “campus” moeten gaan vormen. Ooit was het Peelerpark bestemd als vestigingsplaats voor uitsluitend IT en aanverwante bedrijven, schone industrie, er is in de praktijk niets van terechtgekomen. Getronics heeft inmiddels het Peelerpark ook vaarwel gezegd.
Als de reorganisatieplannen van het CBR, Justitie, de Belastingdienst en Defensie doorgaan, dan zal de toename aan leegstaande panden explosief toenemen en maakt de aanleg van een bedrijventerrein in Assen-Zuid totaal overbodig.
Misschien wordt het tijd in Nederland om naast de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een Autoriteit Toezicht Bouwen (ATB) te benoemen met een regionale functie.
Een functionaris  die toezicht houdt op bouw van bedrijfs- en kantoorpanden en onafhankelijk en objectief over nut en noodzaak kan oordelen. Vaak spelen op de achtergrond het financiële belang van het gemeentelijk grondbedrijf een rol en onderlinge concurrentie tussen gemeenten om bedrijven binnen te halen door grond goedkoop aan te bieden.
Met vriendelijke groet,
Egbert Prent
Gemeenteraadslid PLOP


Bijgevoegd enkele foto’s  die ik in 2008 heb gemaakt in Graswijk. Maar liefst 60 ha wordt hier ingericht als bedrijventerrein.

Ook een  voor Assen?