Elke verandering is niet altijd een verbetering.

ING Vastgoed heeft het plan opgevat om het Mercuriuswinkelcentrum in Assen te ontdoen van zijn overkapping. Het zou een landelijke trend zijn, dat overkappingen boven winkelcentra worden verwijderd. Waarschijnlijk is deze gedachte ontsproten aan de fantasie van de architect  van het nieuwe winkelcentrum, dat overigens wel een opknapbeurt nodig had.


Want waarom zijn dan het Forum en het nieuwe winkelcentrum de Triade beiden voorzien van een overkapping? Of staan deze ook op de nominatie om de zgn. landelijke trend te volgen, dus sloop in de toekomst.


Een open verbinding tussen Apollopad en het Koopmansplein, zal waarschijnlijk de toepasselijke naam Tochtpad krijgen. Daar waar nu drommen mensen tijdens slecht weer hun toevlucht zoeken in de winkels in het Mercuriuscentrum, zullen de klanten wegblijven als de overkapping daadwerkelijk verwijderd zal gaan worden. Juist die overkapping is het aantrekkelijke van dit winkelgebied.

ING Vastgoed wil de grootwinkelbedrijven de kans geven om grote reclame-uitingen aan de nieuwe puien te bevestigen. Hoop dat de welstandscommissie hier een goed oogje in het zeil zal houden.

ING Vastgoed jaagt op deze manier bij slecht weer de klanten de winkels in in de hoop dat men zal kopen teneinde de winkeliers in staat te stellen om de hoge huren te kunnen betalen, anders zal ook in dit winkelgedeelte van Assen, net als in het Forum en de Triade, leegstand ontstaan.

Wat kun je als betrokken burger, die tegen de verwijdering van de overkapping is, ondernemen?

De gemeente zal een sloopvergunning moeten afgeven. Volgens de informatie die ik van de gemeente heb gekregen van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, is er nog geen sloopvergunning afgegeven. Mijn advies is dan ook om goed de Berichten van de Brink in het Gezinsblad te lezen of er een sloopvergunning wordt afgegeven. U kunt dan bezwaar aantekenen tegen sloop.

Voor de verbouwing van winkelcentrum zal een bouwvergunning worden aangevraagd, daar kunt U niet tegen in bezwaar gaan, wel tegen een eventueel verleende bouwvergunning door de gemeente.

Bent U het ook met mij eens dat de overkapping over het Mercuriuscentrum moet blijven, teken dan net als ik zal doen, bezwaar aan tegen een verleende sloopvergunning “overkapping Mercuriuswinkelcentrum”. Een sloopvergunning ligt 6 weken ter inzage op het gemeentehuis.

Egbert Prent
PLOP Assen

 

Ook een  voor Assen?