PLOP fractie is er niet gerust op is dat de problemen met de defecte ‘Witterbrug op korte termijn opgelost zullen zijn.

Assen 8 september 2010,


Aan het College van B&W van de gemeente Assen

Betreft: Het zal zo’n ‘Vaart’ niet lopen!


Geacht College,

Het Assen Vaar(t)jaar is alweer voorbij!
Stonden de eerste weekenden vooral in het teken van boten en alles waarvoor ze gebruikt  konden worden(In de volksmond ook wel de “Friesland promotiedagen” genoemd!), zo lag in het laatste weekend het accent meer op ‘Spelen met en op het water’.
Nu het themajaar op speelse wijze is afgesloten gaan we weer terug naar de realiteit van de dag.
Omdat ook het raadsreces inmiddels is afgelopen zullen ‘de grote roerganger en zijn stuurlieden’ zich weer voor de volle 100% storten op het besturen van onze zo geliefde stad.
Dit heeft mij ertoe gezet direct gebruik te maken van de situatie.
College ik wend mij tot u, omdat de PLOP fractie er niet gerust op is dat de problemen met de defecte ‘Witterbrug’ op korte termijn opgelost zullen zijn.
Met de ‘lijdensweg’, die het viaduct Europaweg West heeft moeten gaan, nog vers in het geheugen zien wij ook nu weer donkere wolken samenpakken boven de ‘Witterbrug’.
Even een stukje voorgeschiedenis ter opfrissing!
In mei 2009 kreeg de Asser gemeenteraad te horen dat het (nieuwe)viaduct scheuren vertoonde en dat dit voor een onveilige verkeerssituatie zorgde.
In uw brief d.d. 18-2-2010 geeft u aan dat het herstel van het viaduct nog even op zich laat wachten, omdat er eerst nog een aantal oplossingen gevonden moeten. Het betreft hier  problemen van zowel bouwkundige als financiële aard.
Hiermee verschafte u zichzelf weer een alibi om de (ons inziens overbodige!) lange duur van het hersteltraject verder te rekken.
Het is inmiddels september(ruim 16 maanden zijn er inmiddels verstreken!) en er lijkt nu eindelijk schot in de zaak te komen.
Omdat er ook in het geval van de defecte ‘Witterbrug’ weer sprake is van verwijten over en weer tussen de gemeente en de constructeur over de aansprakelijkheid zien wij ook hier de bui al hangen.
Om nu te voorkomen dat het herstel van de defecte ‘Witterbrug’ eenzelfde martelgang zal worden als het herstelproces van het viaduct willen wij u met klem verzoeken een ander(lees  sneller en transparanter) traject te volgen. Dit ook mede met het oog op verdere grote projecten die ons nog te wachten staan.
PLOP denkt in deze o.a. aan het ‘rondje Assen’ , dat voor de bootjesliefhebbers wellicht de opmaat kan zijn voor het ultieme maritieme evenement, de Asser vlootschouwdagen oftewel SAIL ASSEN!
Wij houden echter ons hart vast als dit prestigeproject onder de noemer De Blauwe As fase 2 uitgevoerd gaat worden. Dit ‘speeltje’ behelst een veelvoud van bruggen en sluizen!
Wat kan daar allemaal wel niet fout gaan?
Wil ik u nog 1 tip meegeven voordat ik aan mijn vragen toekom. Als de herstelkosten voor de gemeente een beetje meevallen zou het volgens PLOP een goed idee zijn de brug ’s avonds in de schijnwerpers te zetten. Zo mooi als haar silhouet overdag afsteekt tegen de rest van de Vaart, zo troosteloos staat zij erbij in het donker!

Rest ons enkel nog de navolgende vragen:
1    Wat is de precieze status van de problemen/oplossingen van het viaduct?
2    Hoe ligt hier de verhouding m.b.t.. de schuldvraag, oftewel hoe groot is het aandeel van de gemeente Assen in de kosten? Een antwoord dat de kosten binnen het budget vallen voor de ontsluiting van Kloosterveen voldoet niet. Het gaat om de gemaakte extra kosten!
3    Wat is de precieze status m.b.t.. de problemen en het herstel van de ‘Witterbrug’?
4    Wat zijn de kosten en wie draait hier voor op? Dit moet inmiddels wel bekend zijn, want deze schade is makkelijk vast te stellen.
5    Heeft de gemeente Assen eigenlijk wel voldoende deskundigheid in huis om de op stapel staande ‘Grote Projecten’ op een verantwoorde manier uit te voeren? Grote twijfels lijken hier op z’n plaats, gezien de problemen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan bij andere projecten! 


NB. Zojuist bereikt ons via de mail een bericht uit Spanje. Hieruit valt op te maken dat Sinterklaas grote problemen voorziet bij zijn intocht op 13 november a.s.

Hopende dat bovenstaand nagekomen bericht de beantwoording zal bespoedigen wachten wij af!


Vriendelijke groet,

Kees Boonzaaijer.
Namens de fractie van Stadspartij PLOP

i.a.a.  De Media

Ook een  voor Assen?