PLOP is Asser college spuugzat

De PLOP-fractie in de Asser gemeenteraad is helemaal klaar met het college van b en w. In een reeks schriftelijke vragen met het karakter van een oorlogsverklaring veegt fractielid Egbert Prent de vloer aan met de manier waarop het college met de burger omgaat.

"We krijgen het gevoel dat Assen zich ontwikkelt tot het Noord-Korea van het Noorden", zo stelt Prent vast. In zijn beleving heeft het stadsbestuur geen enkele boodschap aan de burger. "U faalt volkomen in de communicatie. U doet gewoon waar u zin in heeft en komt achteraf met allerlei excuses om een en ander goed te praten."

Aan    :  het College van Burgemeester en wethouders
Gemeente Assen

d.t.v.  : raadsgriffier dhr. Th. Vlieger

i.a.a. :  lokale pers Assen

Noordersingel 33
Assen

Assen, 20 juli 2010  

Geacht College,

Een aaneenschakeling van gebeurtenissen in de gemeente Assen, waar v.w.b. de punten 1, 2 en 3 melding van werd gemaakt in de lokale media :

1.    Het voor de 2e keer in successie weigeren van een dance-feest in de TT-hall;
2.    Het verbod tot het plaatsen van een bord aan de Beilerstraat (tandarts de Jong)
3.    Het in onze ogen zeer ondeskundig “rucksichtlos” kappen van groen aan de Groenkampen;
4.    De klachten die ons bereiken over het meldpunt (afhandeling van klachten);
5.    Het optreden in de openbare ruimte van de toezichthouders.

Wij vinden het zo langzamerhand de spuigaten uitlopen : het gebrek aan communicatie met de burger. U,College geeft vaak te kennen de communicatie met de burger “warm” te willen houden, echter papier is gewillig, de praktijk is duidelijk anders. U faalt volkomen in de communicatie met de burger. Zo langzamerhand krijgen wij het gevoel dat Assen zich aan het ontwikkelen is tot het Noord-Korea van het Noorden! De overheid doet gewoon waar ze zin in heeft en achteraf worden er allerlei excuses aangevoerd om e.e.a. goed te praten. Maar wat zeggen de excuses de bewoners aan de Groenkampen die geconfronteerd worden met een gigantische puinhoop “omdat het waterschap vallen moet plaatsen ivm de aanwezigheid van muskusratten”. Een goedkope smoes. Wie haalt het in zijn hoofd om in deze periode struiken te gaan snoeien? Grote vraagtekens bij de deskundigheid van de verantwoordelijken in deze oftewel de opdrachtgevers.

Ik kan nog wel doorgaan met een opsomming te geven van allerlei kleine en grote ergernissen van de burger richting de gemeente Assen, maar bij deze opmerkingen wil ik het laten.

We hebben dan ook een aantal vragen voor U in petto m.b.t. de punten 1 t/m 5.

1.    Kunt U, College, aangeven wat de werkelijke reden is dat er voor de 2e keer een muziek/dancefeest in de TT-hall wordt verboden? Het door U gebruikte argument waarbij U een rapport van het Gelredome aanhaalt gaat in onze optiek niet op. Het Gelredome is een compleet andere evenementenhal,met een geluidsabsorberend ipv reflecterend plafond en daar kunnen 34.000 bezoekers in. U gaat compleet voorbij aan een grote groep jonge mensen die ook in Assen een muziekfestival willen bezoeken en nu noodgedwongen uitwijken naar Groningen waar blijkbaar meer kan dan in Assen.
2.    T.a.v. dit punt heeft de PLOP-fractie al vragen aan U gesteld (welstandcommissie); Meten met 2 maten, want waarom mag Accare wel een groot bord plaatsen en deze tandarts worden sancties in het vooruitzicht gesteld. 
3.    Wat bent U voornemens te gaan doen om herhaling te voorkomen en in de toekomst de bewoners wel zult gaan informeren wat er in hun directe woon/leefomgeving gaat gebeuren. De mogelijkheden van de huidige communicatiemiddelen zijn gigantisch.
Dit had  toch bekendgesteld worden in bijv. wijkkranten of in Berichten van de Brink? Maar U kiest voor een overvaltech- en tactiek. Waarom is het bewonersoverleg hierover niet geïnformeerd of de bewoners in de directe omgeving geïnformeerd wat hun te wachten stond m.b.t. het openbaar groen? Deze werkwijze wekt de indruk  dat U de bewonersoverleggen niet serieus neemt.
Niet zo verwonderlijk dat de bewoners de wijze van afdoening middels een excuusbrief ervaren als een dooddoener.Het is een grof schandaal volgens de bewoners ter plaatse.
4.    Wat kan het College doen om de service aan de burger te verbeteren?Het woord terugkoppeling naar de burger is nog niet echt doorgedrongen, althans die indruk wordt gewekt. De indruk bestaat dat de ingediende klacht ingeboekt wordt en er verder niets mee gedaan wordt. Aan het college om die indruk weg te nemen.
5.    In gesprekken met burgers in het centrum van Assen is het mij opgevallen dat steeds meer burgers zich ergeren aan het intimiderend gedrag dat enkele van de toezichthouders ten toon spreiden. Dit betreft vnl. die toezichthouders die sinds enige tijd ook boetes mogen uitschrijven. Een van de ergernissen was het optreden in een woonwijk waar bepaalde situaties en/of bewoners fotografisch werden vastgelegd en de toezichthouders met gezwinde spoed per auto verdwenen uit angst om niet aangepakt worden door de burgers.
Wij vragen het college kritisch te kijken naar de handelwijze van de toezichthouders die zich niet plotseling als een soort machtswellustelingen zouden moeten gedragen, handhaven is okay, maar dan wel consequent zijn en niet selectief handhaven.
Zijn we nu werkelijk op weg om het Noord-Korea van het Noorden te worden?

Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziend,

Met vriendelijke groet,

Namens de PLOP-fractie,

Egbert Prent

Ook een  voor Assen?