Parkeergarage aan de Oostersingel?

Dit college heeft zo links en rechts wat uit te leggen aan de bevolking van Assen. Ze willen bezuinigen dat het een lieve lust is. De buikriem moet aangetrokken worden is het credo van alle gemeenten in Nederland, dus ook Assen. Minder geld om leuke dingen te gaan doen in de gemeente. Veel projecten worden doorgeschoven of staan op de nominatie om geschrapt te worden. Het Milieu Educatief Centrum bij het Asser Bos vlakbij de kinderboerderij en Theehuis is zo’n project dat wordt doorgeschoven naar een later datum om gerealiseerd te worden. De ontwikkelingen van het nieuwe sportpark Stadsbroek met daarin een wielercentrum is ook een groot vraagteken geworden of dit ooit gerealiseerd zal gaan worden, want eerst moet er nog voor bijna 1 miljoen euro aan bodemsanering worden uitgegeven.


Wel is er geld om maar weer eens een parkeergarage te bouwen, want die hebben we in Assen nog niet, nou ja, er is er een aan de Torenlaan, de Triade, onder het Gemeentehuis en in de planning zat nog een parkeergarage bij het nieuwe theater en ook in de toekomst bij de Citadel op de locatie van de voormalige Postgarage zou een nieuwe parkeergarage gerealiseerd kunnen worden.

Het College heeft in al haar wijsheid besloten om de Oostersingel, een nota bene beschermd stadsgezicht, te voorzien van een parkeergarage “omdat er vanwege de vele werkzaamheden parkeergelegenheid is verdwenen”. Dat was toch te voorzien toen het parkeerterrein tegenover het ICO aan de Zuidersingel moest wijken voor het Drents Museum, de herinrichting van de singels zal ook ten koste gaan van de daar aanwezige parkeerplaatsen, zoals aan de Oostersingel.

Ik vraag me af waar het college die parkeergarage heeft gepland. Welke locatie heeft dit college op het oog om weer een vreselijk bouwwerk in het centrum te realiseren.

Terecht dat de heer en mevrouw van Lier-Lels aan de bel hebben getrokken zoals in het Drenthe Journaal van 27 mei stond te lezen. Zo langzamerhand begin ik me af te vragen wie er in het gemeentehuis van Assen bezig is met het afbreken van de binnenstad door met dergelijke voorstellen te  komen. Hart voor Assen, maar geen Hart meer in Assen. Alles moet wijken voor het beton van de kille parkeergarage. Bezet overdag, leeg in de avonduren en de weekends kijk je als burger tegen een dergelijk gedrocht aan als bewoner in de nabijheid van de singels.

Waarom wordt er niet eens een keer gedacht om een transferium te realiseren nabij de A-28 met een goede openbaar vervoer verbinding naar het centrum zoals ook in andere steden het geval is.

Groningen, Amsterdam Arena en nog veel meer steden in Nederland hebben een dergelijke voorziening teneinde de binnenstad enigszins te ontlasten van het autoverkeer.

Ben geen voorstander van het autovrij maken van de binnenstad, want dan haal je ook een stuk levendigheid uit je stad, maar wel voor autoluw en dat is niet het geval door maar weer een parkeergarage uit de grond te stampen.

Ik ben in ieder geval tegen een verdere aantasting van het landgoed Overcingel, zoals ik al eerder in een artikel heb aangegeven, toen er plannen waren om een voetpad vanaf het station door het landgoed Overcingel aan te leggen richting centrum.

Ik hoop dat er eindelijk eens een keer het gezond verstand zegeviert in het gemeentehuis en dat er niet allerlei plannen gelanceerd worden die de aantrekkelijkheid van de binnenstad bepaald niet vergroten.  Voortaan noem ik dit college het “blikken kabinet” want het maakt veel lawaai, maar rammelt aan alle kanten en mijn voorgevoel is dat dit college de eindstreep 2014 niet zal halen, want de geloofwaardigheid van enkele partijen heeft de laatste tijd een behoorlijke deuk opgelopen.

De ommezwaai van de VVD, D66 met een uit fractievoorzitter met een PLOP verleden en zich ook altijd sterk heeft gemaakt voor cameratoezicht, draait ook als een blad aan de boom om toch vooral op het pluche te kunnen blijven zitten.

Macht is voor veel politici de drijfveer om op het pluche plaats te nemen tegen een riante vergoeding. Blij dat ik in ieder geval die drang nooit heb gevoeld om wethouder te worden, want over capaciteiten hoef je niet te beschikken vandaag-de-dag. Ieder zichzelf respecterend raadslid kan die taak op zich nemen, maar om je geloofwaardigheid te grabbel te gooien en nota bene je eigen kiezers een loer draaien en in verbijstering aan de kant laten staan, dan ga je in je drang naar macht wel erg ver en zijn het voor mij allemaal ineens “machtswellustelingen” geworden, die zonder aanziens des persoons hun eigen plannen er doorheen proberen te drukken.

Wethouders geilen op eigen prestigeobjecten, dat is niet nieuw, dat is altijd zo geweest en zal ook wel zo blijven ook. Het is een apart ras in de wereld van de politiek.

Egbert Prent

 

Ook een  voor Assen?