Wat betekent de “D” in de naam van veel politieke partijen?

D66 staat landelijk bekend als “Draaikonten66”,maar sinds vorige week heeft Assen er een partij bij, de VVD, die ik, althans zoals ze in Assen bezig zijn, de Vereniging Van Draaikonten, zal gaan noemen.
Het is toch ongelooflijk wat er binnen die partij, eigenlijk bedoel ik de fractie van de VVD, zich heeft afgespeeld m.b.t. cameratoezicht in de binnenstad. Fractievoorzitter Duut wil er een gezamenlijk project van maken, private sector en lokale overheid in een project :cameratoezicht in de binnenstad.


Ik ben van mening dat cameratoezicht in de openbare ruimte niet een verantwoordelijkheid van de bewoners van bijv. het centrum is,maar een verantwoordelijkheid van de lokale overheid, dus de gemeente zal in de buidel moeten tasten. Verantwoordelijk wethouder Smit heeft al door laten schemeren dat hij voor de installatie van camera’s de kosten niet zal betalen. De geraamde kosten zijn ca € 300.000.-. Ja, meneer Smit, veiligheid is altijd en overal een ondergesneeuwd kindje geweest, omdat het alleen maar geld kost en niets oplevert, dus een nogal dure investering,maar wat heb je uiteindelijk voor de veiligheid van je burgers over? Blijkbaar helemaal niets.
De PvdA (zit ook een “d” in) heeft partijen tijdens de collegeonderhandeling handig tegen elkaar uitgespeeld,zo blijkt uit de verhalen die in de pers zijn verschenen over de VVD en haar fractievoorzitter, ex-NAM-voorlichter Frank Duut.

De heer Duut heeft zijn achterban heel wat uit te leggen over de koerswijziging inzake cameratoezicht. Nog geen half jaar geleden toonde de VVD zich voorstander van cameratoezicht, maar toen was de VVD nog in de oppositie. Het pluche, waarop de vorige wethouder zat, rook blijkbaar lekker, want de VVD is de komende jaren, indien alles normaal verloopt en of ze nu wel of niet hun eigen verkiezingsprogramma proberen te realiseren, dat maakt de VVD niet uit, ze hebben alles ondergeschikt gemaakt aan het pluche waarop een jonge, onervaren VVD zitting heeft genomen. Waar deze partij en ook andere partijen aan voorbij gaan is het feit dat ze kiezers in maart j.l. een spiegel hebben voorgehouden. Mooie praatjes om zieltjes te winnen, maar als de verkiezingen achter de rug, is het verkiezingsprogramma niet meer interessant en vervallen alle beloftes aan de burger gedaan. Gek dat de burger het vertrouwen in  de politiek verliest. Tijdens de campagnes worden de mensen gelokt met kralen en spiegels om ze toch vooral maar op jouw partij te laten stemmen. Niets is te gek voor lokale politici. Te pas en te onpas vallen ze in een joviale bui allerlei min of meer bekende om de nek alsof ze ze jaren niet gezien of gesproken hebben om toch vooral de zgn.  populariteit van de persoon aan het volk te laten zien. Ze vallen als rijpe appels door de lekke mand. PLOP is een redelijk consequente partij, die haar verkiezingsprogramma niet verloochent en probeert waar te maken wat ze bevolking beloofd, helaas is dat niet het geval bij die partijen met een “D” in hun partijnaam.

Heb het idee dat partijen geen boodschap hebben aan hun achterban. Voormezelf sprekend heb ik een achterban van bijna 300 stemmers. Zij hebben mij hun vertrouwen gegeven en dat zal ik niet beschamen ook al druist hun mening  misschien in tegen de visie die PLOP heeft. Dat is het voordeel van iemand die met voorkeursstemmen van onverkiesbaar toch in de raad terugkeert dankzij de stemmers en hun belang prevaleert in ieder geval boven het partijbelang, hetgeen tot afwijkend stemgedrag kan leiden. Mijn behang is het achterban behang!
Egbert Prent

 

Ook een  voor Assen?