Creatieve Stad Assen

Creatieve Stad Assen
De bijeenkomst vorig jaar over de Creatieve Stad waar Adri Krijgsman in zijn artikel over schreef is mij geheel ontgaan. Hadden de locale politici hiervoor een uitnodiging ontvangen?  Een reactie op het artikel van Adri Krijgsman in het Asserjournaal met de titel:‘Er zijn nog steeds geen verderkijkers’ .
De nieuwe Havenkade ‘the place to be’.

In de vorige raadsperiode heeft Plop zich sterk gemaakt voor de Havenkade (het oude industriegebied nabij het centrum ingeklemd tussen de spoorweg en het havenkanaal) als een ‘nieuwe’ visie bij de ontwikkeling van de stad: wonen, werken, cultuur en recreëren, een integraal concept binnen een ruimtelijk gebied. In de huidige raadsperiode is het de Plop-fractie door alert te reageren op de gemeentelijke plannen van de Florijn As gelukt, de Havenkade hiervan deel uit te laten maken. Plop heeft bij de behandeling van de diverse onderdelen (herinrichting van het stationsgebied, stadsboulevard) van de Florijn As gepleit om jonge talentvolle ontwerpers en kunstenaars bij de plannen te betrekken.

Het industriële erfgoed (o.a. de graansilo) en de openbare ruimte bij de Havenkade heeft in de visie van Plop de potentie om uit te groeien tot een creatieve omgeving. Een broedplaats waar creatieve bedrijven zich vestigen en kunnen floreren. In het verkiezingsprogramma 2010-2014 heeft Plop een nieuw planonderdeel toegevoegd aan dit gebied: een semi-overdekt plein voor evenementen en (wekelijkse) exotische markten.

Om de nieuwe Havenkade tot een succes uit te laten groeien zou het ontwerp van het Havenplein van hoogwaardige allure moeten zijn, een trekpleister voor binnenlandse en buitenlandse toeristen (het zgn. Bilbao-effect). De creatieve economie als aanjaagmotor voor
nieuwe werkgelegenheid, niet alleen voor de creatieve mondiaal georiënteerde bovenlaag maar naar verwachting genereert deze ook banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het komt niet vanzelf.
Elders zien we dat de Creatieve Stad tot leven komt in tastbare projecten. Stadspartij Plop heeft met haar voorstellen over de Havenkade een voorzet gegeven. De Creatieve Stad laat zich, zeker niet van bovenaf als blauwdruk, opleggen. Het concept van de Havenkade biedt
de beleidsmakers als de creatieve klasse (o.a. architecten, kunstenaars, consultants, media-mensen, architecten, mode-ontwerpers, schrijvers, theatermakers, ict-ers, dichters, musici etc) een kader om de stadsontwikkeling en in het bijzonder de stedelijke economie van nieuwe impulsen te voorzien. De rol van de beleidsmakers is vooral voorwaardenscheppend en meedenkend waarbij van belang is dat ze in de hoofden van de creatievelingen kan kruipen.

De Havenkade in 2020 naast het Drents Museum als voorname icoon van het culturele imago van Assen?

Namens de Plopfractie

N.Solisa.

Ook een  voor Assen?