Bezoekers sportkantine Peelo op de barricaden voor Willem & Gea!

Enige tijd geleden werd ik benaderd door bezoekers van de kantine van sporthal Peelo, met de vraag of de geruchten waar zijn?
Het betrof hier het gerucht dat ook deze sportkantine overgenomen zou worden door Alescon beheer.
Vol ongeloof reageerde ik op het bericht, maar ik beloofde de verontruste bezoekers het uit te gaan zoeken.
Navraag bij het hoofd van de afdeling ‘Vastgoed’ wees uit dat de gemeente inderdaad dit onzalige plan had opgevat.
Met als direct gevolg dat de huidige beheerders, Willem en Gea Braam, aangezegd is dat de huidige pachtovereenkomst niet verlengd zal worden.
Fractiegenoot Egbert Prent en ondergetekende hebben onze afkeuring uitgesproken over deze nieuwe zienswijze en aangegeven dat deze ondoordachte actie grote impact zou hebben op zowel de beheerders als de bezoekers. Hierop kregen wij de toezegging dat er in de nabije toekomst op teruggekomen zou worden.
We zijn nu ruim 2 jaar verder en er is nog niets veranderd aan de toestand. Beide partijen verkeren nog steeds in grote onzekerheid. Vandaar dat wij via deze brief het College van B&W om opheldering vragen.

Kees Boonzaaijer,
Raadslid PLOP

klik op lees meer... voor de brief aan het college van B&W

 

Assen 02-02-2010,

Aan: Het College van B&W van de gemeente Assen.

Betreft: Niet verlengen pachtovereenkomst sportkantine Peelo.

 

Geacht College,

In navolging op een bericht in de media van enkele weken geleden, dat Alescon het gehele beheer van sporthal de Timp op zich heeft genomen wil de PLOP-fractie nogmaals de aandacht vestigen op een probleem dat zich op niet al te lange termijn zal aandienen.

PLOP heeft deze zaak in november 2007 voor het eerst aangekaart in een gesprek met het hoofd van de afdeling ‘Vastgoed’ en moeten daar nu(ruim 2 jaar later!) noodgedwongen nogmaals op terugkomen, omdat de belanghebbenden of beter gezegd gedupeerden nog steeds in grote onzekerheid leven.

Het betreft hier het niet-verlengen van de pachtovereenkomst met de exploitanten (Willem en Gea Braam) van de kantine van sporthal ‘Peelo.

NB. De andere nog overgebleven private sportkantinebeheerder (sporthal Marsdijk) zit in een iets andere positie, omdat hij naast het kantinebeheer ook sporthalbeheerder is.

Afgelopen Kerstvolleybaltoernooi kwam het thema weer ter sprake. Uit het daaropvolgende gesprek met de beheerders kwam overduidelijk naar voren dat bij hen nog steeds de vurige wens leeft om door te gaan op de succesvolle manier, waarop zij het tot nu toe hebben gedaan. Vergeet niet dat zij dit al 13 jaren doen en dat er tot nu toe steeds sprake was van een stilzwijgende verlenging van het contract.

Nu zijn het niet alleen de kantine beheerders die de dupe dreigen te worden van het nieuwe gemeentelijke beleid, maar ook de sporters en andere bezoekers. En vanuit deze hoek is het dan ook dat PLOP in 1e instantie is benaderd.

De sporters gaven aan dat het zo belangrijke sociale deel van het sportieve gebeuren zeker zal verdwijnen met de komst van de beoogde niet private ondernemer.(Alescon) Zij verwezen in deze dan ook naar het totaal ontbreken van sfeer en gezelligheid in de reeds door Alescon beheerde sporthalkantines.

Mede gezien de verschillende voorvallen die zich de laatste tijd hebben voorgedaan in door Alescon geëxploiteerde kantines zijn dit niet de enige problemen waarmee de (kantine) bezoekers zullen worden geconfronteerd. Maar dit even ter zijde.

Als er echter ergens wel sprake is van een optimale invulling van de sociale functie die sportkantines kunnen vervullen dan is het wel in de kantine van sporthal Peelo.

Uit alles blijkt echter nog steeds dat de gemeente Assen voornemens is deze mensen van hun inkomen te beroven. Dit enkel en alleen omdat men bij de gemeente een beetje doorgeslagen is in het creëren van banen voor ‘mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt’.

En hierover wil de PLOP-fractie u de volgende vragen stellen:

1 College, hoe bent u er in vredesnaam toe gekomen deze mensen, zonder dat er sprake is geweest van het leveren van een wanprestatie bij op het uitvoeren van hun taak als kantine beheerders, de aanzegging te doen dat na afloop van het huidige pachtperiode hun contract niet verlengd zal worden?

2 Heeft u zich wel gerealiseerd wat de impact zal zijn of eigenlijk al is van deze onheilsboodschap?

3 Vindt u eigenlijk ook niet dat hier gewoon sprake is van een doodordinaire vorm van ‘broodroof’ bij goedwillende en hardwerkende ondernemers?

4 Heeft u zich wel gerealiseerd hoeveel onrust en gevoelens van onvrede dit heeft losgemaakt bij de sporters/bezoekers van de kantine? Zo nee? Dan raad ik u aan uw oor eens te luister te leggen in de kantine tijdens een zogenaamde ‘Animozaterdag’!

Ik doel hierop de zaterdagen, waarop de Asser volleybalvereniging Animo 68 zijn thuiswedstrijden speelt en waar naast het sportieve gebeuren het verenigingsleven een extra impuls krijgt tijdens de ‘3e helft’.

College wij hopen dat u zich de moeite wil getroosten bovenstaande vragen naar eer en geweten te beantwoorden. En hopelijk dat het bij u ook een gevoel van onrechtvaardigheid zal oproepen. Met als logisch gevolg dat u nu(vroegtijdig?) alle onrust bij deze pachters wegneemt d.m.v. het schrappen van dit onderdeel, van het enigszins doorgeschoten gemeentelijk beleid ten aanzien van het creëren van banen ‘voor mensen met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt’.

En zodoende deze ondernemers de mogelijkheid biedt zelf in hun inkomsten te blijven voorzien op een wijze, waarop zij dat de afgelopen 13 jaren altijd hebben gedaan en zij geen beroep hoeven te doen op welke uitkerende instantie dan ook.

Daarnaast, ook niet geheel onbelangrijk, zorgt u er voor dat de sporthalkantine bezoekers weer met volle teugen van de ‘3e helft’ kunnen genieten.

 

Mede namens de kantinebeheerders Willem en Gea Braam en een grote groep verontruste sportieve Assenaren wacht ik uw reactie af,

 

 

 

Kees Boonzaaijer,

Raadslid stadspartij PLOP

 

 

i.a.a. de media

 

Ook een  voor Assen?