Assen krijgt voorlopig geen nieuwe stadsdichter (??!!)

Assen krijgt voorlopig geen nieuwe stadsdichter. Het contract met de huidige dichter Egbert Hovenkamp II loopt deze maand af en er zijn nog geen plannen om een selectieprocedure voor een nieuwe taalkunstenaar op te starten.

Reden voor Kees om weer eens in de pen te klimmen.

Aan:    het College van B&W van de gemeente Assen
T.a.v.:    dhr. Chr. De Wal (wethouder Cultuur)
Betreft: Geen uitvoering geven aan PLOP motie d.d. 6 november 2008


Wethouder,

N.a.v. verontrustende berichten in de media wend ik mij tot u. Na u eerst 3 keer informeel over dit onderwerp te hebben aangesproken zie ik mij nu genoodzaakt, gezien de huidige ontwikkelingen, u schriftelijk te benaderen.
Het gaat hier om een artikel in de media waarin de Gemeentevoorlichter verkondigt dat er voorlopig geen nieuwe ‘Stadsdichter’ zal worden benoemd, omdat de gemeente druk doende is een procedure in gang te zetten die moet leiden tot de aanstelling van een ‘Stadsmuzikant’ of ‘Stadsfotograaf’.
Dat er nu eindelijk initiatief wordt genomen om tot invulling van beide functies te komen stemt ons tevreden, maar het feit dat er ook sprake is van het ’voorlopig niet invullen’ van de vacante plaats van ‘Stadsdichter’ gaat er bij PLOP niet in.
Deze 3 projecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Er dient gewoon uitvoering gegeven te worden aan de door PLOP ingediende en door de Raad breed gesteunde motie!
Deze motie( van 6 november 2008!!) behelsde de opdracht aan het College van B&W om naast de reeds aangestelde ‘Stadsdichter’ financiële ruimte te scheppen voor de aanstelling van zowel een ‘Stadsfotograaf/-kunstenaar als een ‘Stadsmuzikant’.
Eén en ander was een uitvloeisel van het door het College geopperde voorstel om tot een soort van roulatiesysteem te komen om zodoende voort te kunnen borduren op het succes van de ‘Stadsdichter’.
Bij monde van de wethouder van Cultuur, dhr. Chris de Wal werd de Raad medegedeeld dat ook het College van mening was dat de aanstelling van 3 kunstenaars in verschillende disciplines een waardevolle aanvulling zou zijn. Dit uitte zich in de prozaïsche bewoordingen van de wethouder dat  hij “de motie omarmde en er voor zou zorgen dat deze hartverwarmend zou worden uitgevoerd!”
Maar ja, we zijn nu ruim 14 maanden verder en alleen het al lopende project van de ‘Stadsdichter’ is in deze periode tot uitvoering gebracht.
Nu deze cyclus van 2 jaar voorbij is wordt er, naar uw woorden, gewoon een nieuwe procedure opgestart.
Echter uitlatingen van de verantwoordelijke ambtenaar doen anders vermoeden.
Op de vraag wat de status is van de selectieprocedure kwam het verhelderende, maar ook beschamende antwoord: “Ik heb het veel te druk met het uitrollen van de selectieprocedure voor de ‘Stadskunstenaar, dus moet de nieuwe ‘Stadsdichter’ maar wachten!”
Wethouder uw woorden afzettend tegen de woorden van uw ambtenaar, moet ik constateren dat u beiden met verschillende tong praat.
Bovenstaande roept de volgende vragen op bij de PLOP fractie:

1    Wie bepaalt er nu binnen de gemeente of beleid wel of niet uitgevoerd gaat worden? U wethouder of zijn het uw ambtenaren?
2    Bent u het met PLOP eens dat er geen dwingende redenen bestaan, die het weigeren van de uitvoering van Motie 11, aangenomen d.d. 6 november 2008, rechtvaardigen? Zo, nee graag uitleg.
3    Bent u het met ons eens dat de uitvoering van deze motie al veel te lang op zich heeft laten wachten met als gevolg de nu ontstane situatie?

Wethouder, PLOP wil graag antwoord op bovenstaande vragen.
Daarnaast roepen wij u op direct een aanvang te maken met de uitvoering van de, in de motie van 6 november 2008 gegeven, opdracht.


Hopend op een snelle reactie,


Kees Boonzaaijer,
Namens de fractie van Stadspartij PLOP


i.a.a. de media

Ook een  voor Assen?