Chronisch gebrek aan oefen- en repeteerruimtes in Assen.

Recent kregen we een noodkreet van de Mercurius Marching-/Showband Assen dat ze dit jaar in de problemen dreigen te raken wanneer de mogelijkheid tot oefenen in het maken van muziek en de bijbehorende te lopen marsen in de Kluut op het van Boeijen terrein niet meer mogelijk is.
Het is niet de eerste keer dat een vereniging, in dit geval een zeer gewaardeerd muziekkorps, een beroep doet op de gemeente om te bemiddelen bij het zoeken naar accommodatie waar deze showband, zonder geluidsoverlast voor de directe omgeving op te leveren, haar muzikale vaardigheden kan blijven uitoefenen.


Een niet eenvoudige taak, want oefenen midden in een woonwijk zal de showband vanwege geluidsoverlast niet in dank worden afgenomen. Daarom is het zaak dat de gemeente eens actief aan de slag gaat om voor verenigingen oefenaccomodatie te zoeken en evt. beschikbaar stelt.
{rokbox align=|left|}images/stories/zeepkist/100_3057.jpg{/rokbox} Met de verkoop van café Marktzicht hebben ook veel verenigingen een onderkomen verloren, nu staat het pand te verpieteren en wordt er niets mee gedaan. Bezint eer ge begint.
Als de plannen van sloop van het Mercuriustheater ook doorgaan zullen nog meer verenigingen een beroep gaan doen op de gemeente om te zorgen voor vervangende accommodatie.
De ervaring leert dat de gemeente niet zo actief in het zoeken naar vervangende accommodatie, want om die reden, ondanks de toezegging van de gemeente destijds, is ook het Draaiorgelmuseum ter ziele gegaan, is de ijshockeyvereniging verdwenen en zullen er ongetwijfeld meer verenigingen bedreigd worden in hun voortbestaan vanwege het ontbreken aan accommodatie.
Gezien de enorme leegstand aan allerlei panden in Assen zoals de voormalige Ford Timmerman, Autodrome en ook op de diverse bedrijventerreinen staat het nodige leeg  is het  toch niet moeilijk voor de gemeente om te bemiddelen voor evt. tijdelijke oefenruimte voor diverse verenigingen. Er is al zoveel verdwenen op cultureel gebied uit Assen.
De meeste verenigingen hebben niet de nodige financiële middelen om de vaak hoge huren te betalen, dus misschien zou de gemeente op dat punt de helpende hand kunnen bieden.

Egbert Prent

 

Ook een  voor Assen?